A könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzene rajongóira számít a #mertkelladal kampány. Tudatos zenefogyasztással, több magyar dal hallgatásával és lejátszásával plusz költségek nélkül lehet támogatni és segíteni a kialakult iparági helyzetben – írják felhívásukban.

A kampányt a Music Hungary szövetség indította útjára március 19-én. Ahogy közleményükben írják, “a könnyűzene minden szegmense nehéz helyzetbe került a koronavírus megakadályozására bevezetett intézkedések következtében. A rendezvények elmaradása éppúgy érinti a koncertező zenészeket, mint a jogdíjra jogosult zeneszerzőket, a színpadot, a hangot, a fényt biztosító technikai személyzetet, a helyszínek működtetőit, a hangszerek forgalmazóit és a produkciók megszületésében résztvevő szakembereket”.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy segítség nélkül veszélybe kerülhet a magyar zeneipar minden szegmense. Ahhoz, hogy a lehető legkisebb károkkal élje túl a válságot ez a szcéna, szükséges a zenészek és az ágazatban dolgozók, valamint a zenerajongók összefogása. “Most van igazán szükség a tudatos zenefogyasztásra, a minél több magyar zene lejátszására és hallgatására, hiszen ennek a kreatív iparágnak az alapjait a dalok teremtik meg” – fogalmaznak.

Ami a szervezők szerint tényleges segítséget jelentene, ha a következő hónapok könnyűzenére (például a koncertbelépőkre) szánt pénzösszegét mindenki tényleg zenére fordítaná – ha módjában áll segíteni (ennek lehetséges módjairól mi is írtunk).

A tudatos zenefogyasztással további támogatást kaphat a szcéna. “Azzal, hogy mindenki csak olyan helyekről tölt le, néz és hallgat magyar előadókat, amelyek biztosan jövedelemhez juttatják a dalszerzőket és az előadókat, lehet segíteni a zenészeket és a magyar zene jövőjét.

“És ez fokozható. Új dalok, zenék, előadók megismerésével, hallgatásával, ajánlásával növekedhet a magyar könnyűzene részesedése a zenefogyasztásból, ami üzenet lehet a hazai rádiók és televíziók szerkesztői felé: érdemes több magyar dalt játszani. A magyar dalok lejátszásának előtérbe kerülése a tévékben és rádiókban az egyébként is megfizetendő jogdíjakat az országban tarthatják, a magyar alkotókhoz irányíthatják. Mindez pedig segíthet abban, hogy a jövőben is szülessenek magyar dalok, az újra induló koncerteknek és fesztiváloknak is legyenek fellépői. Ezért kell a magyar dal”.

#mertkelladal lejátszási lista Spotify-on: https://spoti.fi/2vBeeBm

#mertkelladal lejátszási lista Youtube-on: http://bit.ly/mertkelladalyoutube