Az EU február 10-ét a Biztonságosabb Internet Napjának nyilvánította, és a Biztonságosabb Internet Plusz (Safer Internet Plus) akciótervének keretében valamennyi tagállamban, köztük Magyarországon is, az interneten leselkedő veszélyekre való figyelemfelhívásnak szentelte.
A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Puskás Tivadar Közalapítvány – CERT Hungary, valamint a CEU és a Microsoft Magyarország a „Biztonságosabb Internet Nap 2009” keretében két panelbeszélgetésen vitatta meg az érintettekkel, illetve a résztvevőkkel, hogy az EU programja miként valósítható meg hazánkban, valamint, hogy a média miként vállalhat szerepet a biztonságos környezet létrehozásában. A két beszélgetésen ezen kívül részt vettek többek között az OKFK, az OKRI és piacvezető elektronikus, nyomtatott és online médiumok képviselői mellett maguk a gyermekek is.
„Helló Háló” néven az Egyszervolt.hu-val együttműködésben a Microsoft egy, a különböző korú gyermekektől, a szülőkön át, a tanárokig minden érintett igényeit lefedő tan- és felvilágosító anyagot, valamint online játékokat dolgozott ki a gyermekek biztonságos internetezésével kapcsolatban.
A program keretében a gyermekek játék közben, szinte észrevétlenül sajátítják el a legfontosabb online viselkedési szabályokat. A 6 és 10 év közöttiek a Bit és Bájt kalandjai a százmegás pagonyban oldalon nézelődhetnek, míg a 10 és 14 év közötti korosztály a Megamágus kalandjain keresztül ismerkedhet meg a tudnivalókkal – utóbbi alapját a népszerű Honfoglaló játék képezi, melyet a korcsoportnak és a témának megfelelően alakítottak át: száz, a biztonságos internetezéssel kapcsolatos, és további ezer, kifejezetten ennek a korosztálynak írt műveltségi kérdést tartalmaz.
A szülők és tanárok pedig ugyanitt, a számukra kialakított honlapon videókkal és olyan hasznos információkkal találkozhatnak, melyek segítenek abban, hogy mindenki biztonságban tudhassa a számítógép előtt ülő gyermekét – még akkor is, ha nincs felügyelő felnőtt a közelben.
A honlapok az elmúlt két hónap során rendkívül sikeresek és népszerűek voltak: a MegaMágus oldalt közel 290 ezren, míg a program főoldalát, valamint a Bit és Bájt aloldalt több mint 61 ezren látogatták meg december óta. Sőt, az oldalakon eltöltött átlagos idő 30 perc és 48 perc között volt, ami azt jelenti, hogy az olvasók részletesen tanulmányozhatták az ott található tartalmakat.
A „Helló Háló” program természetesen tovább folytatódik, a létrehozói szeretnék kiterjeszteni a kezdeményezést a nagyszülőkre, illetve az 50 év feletti generációkat tömörítő szervezetekre, hogy ők mind a tanulásban, mind az online világban aktívabban is részt vegyenek.
A Microsoft most indította útjára nemzetközi önkéntes dolgozói programját is, melynek keretében huszonhárom leányvállalat mintegy 800 dolgozója látogat el különböző iskolákba, hogy több mint 40 ezer gyermekkel ismertessék meg az online biztonság legfontosabb elemeit. Magyarországon a Microsoft dolgozói gyermekeik iskoláiban tartanak oktatást, ami csaknem 1200 kisdiákot érint a tanév végéig.
(www.edupress.hu)