Holnap állapítják meg a ponthatárokatCsütörtökön húzzák meg a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, a héten tehát eldől, kit hova vesznek fel. Idén 127 249 felvételiző várja az elbírálást, közülük 17 ezren mesterképzésre adták be első helyen jelentkezésüket. A ponthatárok július 23-án este már elérhetőek lesznek a Felvi oldalán, de azok a jelentkezők, akik a jelentkezési lapjukon megadták mobiltelefonszámukat, sms-ben is értesítést kapnak a felvételi döntésről.

Július 23-án, csütörtökön az immár hagyománnyá vált Pont Ott Partin, a Millenáris Parkban hirdetik ki a felvételi ponthatárokat. Előreláthatólag nyolc órától az óriáskivetítőn folyamatosan mutatják majd, hogy melyik szakra hány ponttal lehet bekerülni. Ezzel azonos időben az Educatio Kht. elkezdi kiküldeni az sms értesítéseket az erre engedélyt adó felvételizőknek, illetve a Felvi oldalán folyamatosan elérhetőek lesznek a ponthatárok, amelyeket a Millenáris Parkba telepített számítógépek segítségével meg tudnak nézni a felvételizők.
A rendezvényen egy fórumbeszélgetésre is sor kerül, amelyen az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. – OFIK mellett az Oktatási és Kulturális Minisztérium, az Oktatási Hivatal, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Magyar Rektori Konferencia és a Diákhitel Központ képviselői beszélgetnek a felvételizőket érintő legfontosabb kérdésekről, így a ponthatárok alakulásáról, az ösztöndíj-lehetőségekről, a hallgatói juttatásokról, a diplomák piacképességéről.
Emellett ingyenes koncerteken ünnepelhetnek a sikeres felvételit teljesítő fiatalok, akik pedig elégedetlenek az eredménnyel, az intézmények standjainál érdeklődhetnek a pótfelvételi lehetőségekről.
Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és szakirányú továbbképzésre a felvételi során 480 pont a maximálisan elérhető pontszám, tavaly a legtöbb pontot a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakján kellett elérni, de 452 pont felett is csak 20-25 szakon kellett teljesíteni. Tavaly 96 ezer jelentkezőből 82 ezren kerültek be a felsőoktatásba a hagyományos felvételi eljárás során.
A 480 pont a tanulmányi pontokból (max. 200 pont), az érettségin elért eredmények pontjaiból (max. 200 pont) és a többletpontokból (max. 80 pont) tevődik össze.
A pontszámokat a tanulmányi és érettségi pontszámok összegzésével, vagy az érettségi pontszámok kétszeresével számítják ki, minden esetben a jelentkező számára kedvezőbb számítási módszert használva.
A tanulmányi pontok a középiskolai és az érettségi bizonyítványban szereplő eredményekből, az érettségi pontok a választott szakon előírt két érettségi tárgy eredményéből, a többletpontok pedig a többletpont-jogcímen (pl. nyelvvizsga, emelt szintű érettségi, szakképesítés, tanulmányi verseny, sporteredmény) szerezhető pontokból tevődnek össze.
Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a – legalább érettségi bizonyítvánnyal rendelkező – jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 160 pontot. Szakirányú továbbképzésnél a minimum ponthatár 140 pont.
A mesterképzéseknél a keretfeltételek szerint minden esetben 100 pontos rendszerben értékelik a felvételizőket, az értékelés független attól, hogy a jelentkező a már meglévő oklevelét melyik intézményben szerezte.
A művészet, művészetközvetítés és sporttudomány képzési területre jelentkezőknél a teljesítményt kizárólag a gyakorlati vizsgán elért eredmény alapján is értékelheti az intézmény.
Az előnyben részesítés jogcímén maximum 10 többletpont kapható. A maximálisan szerezhető 100 ponton belül a többletteljesítményekért adható, és az előnyben részesítésért adott pontok jogcímeit, mértékét, megállapításának rendjét az intézmények határozzák meg. Az adott szakok különbözőképp számolják át az eredményeket felvételi pontokká, valamint csak a felvételi eljárás során megfelelően igazolt eredményeket veszik figyelembe.

Idén 127 249-en jelentkeztek a felsőoktatásba, ebből alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek.
Az államilag támogatott keretszám a 2009/2010-es tanévben az alap, egységes osztatlan képzésre és a felsőfokú szakképzésre 56 ezer, mesterképzésre további 21.700 helyet különített el a tárca.
(www.edupress.hu)