Még két hétig lehet jogorvoslati kérelmet benyújtaniA ponthatárok megállapítása óta már minden felvételiző tisztában lehet azzal, besorolást nyert-e egy felsőoktatási intézménybe vagy sem. Ha esetleg nem a várakozásoknak megfelelően alakult az eredmény, akkor a jelentkező jogorvoslati lehetőséggel élhet legkésőbb augusztus 17-ig.
A besorolási döntés megkérdőjelezésére minden jelentkezőnek van lehetősége, azonban nem minden esetben lehetnek jogosak a kifogások. A legelső tudnivaló a felvételizők jogorvoslati lehetőségével kapcsolatban az, hogy csak olyan hibával lehet felülvizsgálatot kérni, amely a felvételi eljárás során merült fel, tehát az érettségivel kapcsolatos problémák nem sorolhatók ide.
A felvételi pontszámítás során adminisztratív okokból figyelembe nem vett pontok beszámításának elmulasztása jogosan szerepelhet a fellebbezésben. Így, ha a jelentkező az előírt határidőn belül (július 9-ig) beküldte a felvételi pontok számításához szükséges dokumentumok másolatát, de azokat mégsem vették figyelembe, úgy a döntés ellen jogorvoslattal élhet.
Ha valaki a ponthatárnál kevesebb összpontszámot ért el, akkor semmilyen esetben nem vehető föl, viszont a ponthatárt elért jelentkezőt minden esetben föl kell venni, kivéve, ha a jelentkezési sorrendjében előrébb megjelölt helyre már felvételt nyert, vagy ha az általa megjelölt szak, amelyen a ponthatárt elérte, alacsony létszám miatt vagy egyéb okból nem indul. Ez egyben kizárja annak a lehetőségét is, hogy aki nem elégedett a képzéssel, ahova besorolták, pótfelvételi eljárásban vegyen részt, mivel pótfelvételi eljárás során csak az nyújthat be jelentkezést, aki az adott általános felvételi eljárásban nem jelentkezett sehova vagy nem nyert felvételt.
A jogorvoslati kérelmeket az oktatási és kulturális miniszternek címezve, az Oktatási Hivatalnak kell benyújtani (1380 Budapest, Pf. 1190) a besorolási döntésről szóló levél kézhezvételétől számított 15 napon belül, de legfeljebb augusztus 17-ig, vagy személyesen félfogadási időben az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatán (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).
A besorolási döntésen túl a felvételizők úgynevezett felvételi döntést is kapnak attól az intézménytől, ahova besorolást nyertek. Amennyiben a jelentkező a felsőoktatási intézmény felvételi döntését kívánja megkérdőjelezni, abban az esetben is az Oktatási Hivatalnak kell benyújtani a jogorvoslati kérelmet. A kérvényezéshez formanyomtatvány a www.felvi.hu Kérvénytárában érhető el.
(www.edupress.hu)