További 12 ezer jelentkező nyert felvételt a felsőoktatásbaMegállapították a pótfelvételi keretében meghirdetett képzések ponthatárait augusztus 29-én. Az augusztusi felvételi eljárásnak köszönhetően a 94 ezer felvételt nyert gólya mellett további 12.000 frissen felvett hallgató kezdheti meg felsőoktatási éveit szeptembertől. A felvételi döntésről a napokban kapnak írásos értesítést a jelentkezők, a ponthatárokat a felvi.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők – adta hírül az MTI.


Közzétették szombaton délután a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a felvi.hu honlapon, a pótfelvételire jelentkező 13.400 diák közül 12.009 került be valamilyen képzésre.
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke az MTI-nek elmondta: a ponthatárok hasonlóan alakultak, mint nyáron, öt képzésnél volt 440-459 pont között a bekerülési küszöb.
A pótfelvételi eljárás során több mint háromszáz szak közül lehetett választani, de már csak egy helyre jelentkezhettek a diákok. Alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben, felsőfokú szakképzésben csak költségtérítéses formában, míg mesterképzésben államilag támogatott és költségtérítéses formában is hirdettek meg képzéseket az intézmények.
A pótfelvételi során 1500 hallgatót vettek fel mesterképzésre, ebből 466-an államilag finanszírozott helyre kerültek be. Felsőfokú szakképzésre 586 költségtérítéses diákot vettek fel, a többiek alapképzésben, költségtérítéses formában jutottak be.
Mesterképzésben az intézmények saját hatáskörben döntöttek a jelentkezők felvételéről, így a minimum pontszámról is. Azokon a szakokon, amelyeket már a 2009. évi általános eljárásban is meghirdettek, ott sem lehet a pótfelvételi ponthatár alacsonyabb a július 23-án meghatározott pontszámnál.

 

Forrás: MTI

(www.edupress.hu)