Ma hirdetik ki a ponthatárokat, egy hónap múlva lejár a jelentkezési határidőMég egy hónapig postán vagy elektronikus úton is beadhatják jelentkezésüket az egyetemek és főiskolák által meghirdetett, 2010 szeptemberében induló alapképzésekre, egységes, osztatlan képzésekre, mesterképzésekre, illetve felsőfokú szakképzésekre készülők.

A 2010. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás jelentkezési időszaka február 15-ig tart. Ma hirdetik ki a keresztféléves ponthatárokat, idén 5820-an jelentkeztek a februárban induló képzésekre.

 

Mához egy hónapra jár le a normál felvételi eljárás határideje, illetve a keresztféléves ponthatárokat is ma teszik közzé. A februárban induló képzésekre aspirálók összesen 12.311 jelentkezést adtak be a november 15-ei határidőig. A jelentkezők mintegy 80 százaléka mesterképzésre jelentkezett.

A felsőoktatási intézmények a 2009. december 15-én megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2010. szeptemberben induló képzések érettségizetteknek és diplomásoknak szóló köteteiben hirdették meg az ősszel induló alap-, egységes, osztatlan és mesterképzéseiket, valamint felsőfokú szakképzéseiket. A felsőoktatási intézmények meghirdetései a Tájékoztatókon túl megtalálhatóak továbbá a www.felvi.hu honlapján is, az Egyetemek/főiskolák menüpontban. Itt olvashatóak az intézmények saját jelentkezési feltételei is, például az alkalmassági és gyakorlati vizsgák követelményei és időpontjai, a választható szakirányok, a költségtérítéses képzések várható költsége vagy a szakonként meghatározott érettségi követelmények. A felvételizőknek segítségül szolgál még a Felvi honlapján található Szakleírások menüpont is, ami az intézmények meghirdetett szakjait mutatja be. A Pontszámító kalkulátor pedig várható felvételi pontjaikat segít kiszámolni a jelentkezőknek. A közeljövőben megrendezett nyílt napok időpontjait a Felvi nyílt nap keresőjében találják meg a felvételizők.

A felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 képzés megjelölésére van lehetőség. Egy jelentkezésnek számít, ha a felvételiző ugyanazon képzés – azaz az intézmény neve, szak neve és munkarend megegyezik – államilag támogatott és a költségtérítéses finanszírozási formájára is jelentkezik. Ha a három jelentkezési helyen túl továbbiakat is megjelöl a felvételiző, akkor a 9 ezer forintos alapdíjon felül 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. A fizetendő díj pontos kiszámításában segítséget nyújt a www.felvi.hu honlapon elérhető Eljárásidíj-kalkulátor.

A jelentkezők továbbra is jelentkezhetnek online módon, az e-felvételivel. Ehhez nem kell mást tenni, mint regisztrálni a Felvi honlapon. Az elektronikus jelentkezés előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést. Az e-felvételit használóknak jelentkezésük végletesítésének időpontja – ugyanúgy, mint a hagyományosan papíron jelentkezőknek – február 15. Nekik azonban ezt követően még hitelesíteniük kell a véglegesített jelentkezésüket. Az e-felvételivel beadott jelentkezés hitelesítésére két mód van. Az egyik, hogy a felvételiző az e-felvételi felületéről kinyomtatja az úgynevezett hitelesítő adatlapot, amit postán kell elküldenie február 23-ig az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 postacímre. A másik lehetőség, hogy az Ügyfélkapu elektronikus rendszerét használja, ehhez azonban személyesen kell regisztrálnia valamelyik okmányirodában. A hagyományos papíron történő jelentkezést választóknak jelentkezési lapjukat és a már meglévő, a jelentkezéshez csatolandó dokumentumok másolatát az Oktatási Hivatal címére kell elküldeniük február 15-ig.
Forrás: Felvi.hu, MTI
(www.edupress.hu)