Tanulmányi verseny 2010Az Energetikai Szakkollégium Egyesület idén második alkalommal szervezte meg országos, energetikai témájú tanulmányi versenyét. A korábbitól eltérően ebben az évben középiskolás csapatok jelentkezését vártuk.

A verseny létrehozásával az volt a legfőbb célunk, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét erre a szakmára, illetve általánosságban a műszaki és természettudományos képzések fontosságára.

A szponzori felajánlásoknak köszönhetően idén nem csak a csapatoknak átadott nyeremények értéke növekedett, de a három, legtöbb csapattal versenyző iskolának is tudtunk értékes tárgynyereményt adni. Részben ennek is köszönhetően az érdeklődés is jelentősen megnőtt a verseny iránt, a tavalyihoz képest majdnem négyszer annyi csapat – összesen négyszáztizenhat – jelentkezett az ország különböző iskoláiból. Mivel háromfős csapatok indulhattak, ez több mint ezerkétszáz diák részvételét jelentette.

Az verseny menetén nem változtattunk a korábbihoz képest, idén is egy internetes fordulóban kellett először összemérniük tudásukat a versenyzőknek. Kétszer ötven feleletválasztós kérdésre kellett megtalálniuk a helyes megoldásokat három hét alatt. Nem olyan kérdéseket állítottunk össze, amely a meglévő tudásukra épített, sokkal fontosabb volt a feladat során, hogy ki mennyire hatékonyan tudja megkeresni és megszűrni az információkat, hogy megtalálja a helyes válaszokat. A mai generációnak nem okoz problémát az információkeresés az internet segítségével, azonban nagyon nehéz a megfelelő, a hiteles forrásokat megtalálni. Ennek a feladatnak talán ez volt a legnagyobb kihívása, melyet nagyon jól megoldottak versenyzőink, hiszen a második fordulóba továbbjutó húsz csapat mindegyike a kérdések legalább háromnegyedére helyesen válaszolt.

A következő feladat két rövid esszé megírása volt. Az egyikben arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a csapatok a jövő motorhajtó anyagának, míg a másikban a saját iskolájuk zöldebbé tételére kellett javaslatokat tenniük. A csapatok szinte kivétel nélkül nagyon alapos, és átgondolt munkákat adtak be, olyannyira, hogy az iskolákkal kapcsolatos elgondolások többségét érdemes lenne az adott intézményeknek is megfontolniuk. Ezek az esszék a Szakkollégium honlapjáról (www.eszk.org) letölthetőek. A dolgozatokat a Szakkollégium pártoló tagjaiból álló zsűri bírálta el, pontozásuk alapján a legjobb tíz csapat jutott be a verseny döntőjébe.

A döntő április 16-án került megrendezésre a  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Múzeumában, ezúton is köszönjük, hogy idén is biztosították számunkra a helyszínt, illetve hogy egy rövid tárlatvezetést is tartottak a csapatoknak. Változatos és kreatív feladatok segítségével próbáltuk felmérni a csapatok tudását, előadó képességét és talpraesettségét. Ebben segített nekünk a felkért szakmai bíráló bizottság, a MOL Nyrt. képviseletében Tóth Balázs, a Dalkia Energia Zrt. képviseletében Szepesi Oszkár, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről Dr. Bertha István, Dr. Gróf Gyula és Dr. Zsebik Albin.

Szellemi vetélkedők mellett energetikához kapcsolódó tárgyak felismerése, erőművek felismerése és vita is szerepelt a versenyszámok között. Utóbbi feladat keretében a magyar energetika öt-öt fontos kérdéskörét vitatták meg párban a fiatalok. Emellett fontos szerepe volt a második fordulóban kidolgozott esszék prezentálásának, illetve azok megvédésének is a zsűri előtt.

A bíráló bizottság értékelése, az egyéb döntős feladatokban elért pontszámok és a korábbi fordulókról hozott pontok alapján alakult ki a végeredmény. Első helyen a „Gépész ép ész nélkül” csapat végzett a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumból. Nyereményük a minden döntőbe jutott csapatnak adott ajándékcsomagok mellett három TOSHIBA-SATELLITE-L500-1U2 típusú notebook lett. A második helyezett „EnerGyík” csapat tagjai a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolából érkeztek, és egy-egy MSI-WIND-U135-400 típusú netbookkal gazdagodtak. A harmadik helyet az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola tanulóiból álló „Trephysics” nevű csapat szerezte meg, akik NIKON-COOLPIX-L110 típusú fényképezőgépeket kaptak jutalmul. A további helyezésekről, és a csapatok tagjairól honlapunkon található bővebb információ.

A visszajelzések alapján idén is sikerült egy érdekes és értékes rendezvényt megszervezni, mely véleményünk szerint elérte az eredetileg kitűzött célokat. Ennek megfelelően a Szakkollégium a jövőben is kiemelt eseményként fogja kezelni a tanulmányi versenyt, és reméljük, hogy sikerül majd hosszú távon is maradandó értéket teremteni. Ennek meghatározó lépése lehet, hogy kiterjesztjük a versenyt a környező országokra is, és az ottani magyar nyelvű iskolákból is várjuk majd a diákok jelentkezését.

Az Energetikai Szakkollégiumot külön büszkeséggel tölti el, hogy a megfogalmazott célok és képviselt értékek a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal figyelmét is felkeltették és kiérdemelték támogatását.

 

2010. április 23.

Holló Gergő

Energetikai Szakkollégium

 

Tanulmányi verseny 2010

Tanulmányi verseny 2010

Tanulmányi verseny 2010

Tanulmányi verseny 2010