Július 22.-én kiderültek a felvételi ponthatárok, a diákok tehát már tudják, bekerülnek-e első körben a felsőoktatásba. Idén 10%-kal többen jelentkeztek, mint a tavaly, a felvettek aránya azonban a múlt évi 74%-ról, 69,4-re csökkent.

Nincs oka búsulni azoknak sem, akik nem nyertek felvételt, egy jól megválasztott képzéssel a kimaradt év akár lehetőség is lehet. Felsőfokú szakképzéssel szakmát és nyelvtudást is szerezhetünk.

 

A pótfelvételi időszak augusztus 10.-ig tart. Az első körös felvételi során beteltek az államilag finanszírozott férőhelyek, így a diákoknak érdemes jól meggondolni mi az az egy szak, amit a pótfelvételin megjelölnek. Választék van, a felsőfokú intézmények összesen 160 alapképzést, 250 mesterképzést, és 60 felsőfokú szakképzést hirdettek meg.

„Azok a diákok, akik sehová nem nyernek felvételt érettségi után, nagyobb eséllyel kimaradnak a felsőoktatásból, vagy kijönnek a tanulásból és később lemorzsolódnak.” – mondja Jancsák Csaba, az Európai Ifjúságkutató vezető szociológusa. Nem érdemes kihagyni egy évet, a diákok ez idő alatt reálisabb képet kaphatnak a felsőoktatás és a munkaerőpiac lehetőségeiről, elvárásairól, ami megelőzhet egy esetleges hibás döntést, későbbi lemorzsolódást. A felsőfokú szakképzések a közoktatásban megszerzett érettségire  épülő, OKJ-s bizonyítvánnyal záruló képzések, vagyis elsődlegesen az elhelyezkedést célozzák, de más előnyökkel is járnak.

„Ne minden áron a diploma legyen a cél, az elhelyezkedést a nyelvtudás és egy keresett végzettség jobban segítheti. A felsőfokú szakképzések jó alternatívát nyújtanak, mivel keresett szakmát adnak, de egyben egy alapképzésre való bekerülés esélyeit is növelik” – javasolja Lukács Éva, a Magyar Üzleti Tudományok Főiskolájának karrier tanácsadója. A MÜTF-ön széles a választék, a pótfelvételin Európai Uniós üzleti szakügyintéző, energetikai, vagy mechatronikai mérnökasszisztens mellett még számos lehetőség várja a diákokat. Minden fsz magas szintű nyelvi képzéssel egészül ki, heti akár nyolc órában oktatnak üzleti, gazdasági vagy szakmai nyelvet. Egy általános, heti négy órás angol nyelvtanfolyam ára 35 ezer forint körül mozog, a MÜTF-ön ennél jóval intenzívebb képzést kapnak a diákok az első félév során, amely tandíjának 50%-t a pótfelvételizők számára elengedik. Kovács Tímea, a főiskola nyelvi tanszékének vezetője szerint a felsőoktatásban nem gyakorlat az ilyen erős nyelvi képzés, ezért is érdemes felsőfokú szakképzést választani, ami egy félév alatt egy nyelvtanfolyam áráért sokkal többet nyújt. „A gyorsan fejlődő technika és műszaki megoldások angolszász nyelvterületről érkeznek, ezért a külföldi cégeknél, vegyesvállalatoknál a nyelvtudással bíró műszaki szakemberekre van igény.”

A műszaki képzések mellett számos területen várják a felsőfokú szakképzés iránt érdeklődőket, 60 képzésből választhatnak a felvételizők országszerte. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó fsz szakot indít, a BGF Pénzügyi és Számviteli Karán többek között adóigazgatási és pénzügyi szakügyintézőnek lehet jelentkezni. A Dunaújvárosi Főiskola húsz fsz képzése között sportkommunikátort, sajtótechnikust és webprogramozót is képeznek majd. Művészeti képzésekből sincs hiány, a Kaposvári Egyetem Művészeti karán például audiovizuális és televízióműsor gyártó szakasszisztens fsz indul. A pótfelvételi eljárásban sem lesz könnyebb dolga a diákoknak, a pótfelvételi során sem vehetnek fel egyetlen diákot sem kevesebb ponttal, mint amennyi az ingyenes képzésekre volt a ponthatár.