Kedden véget ért a középszintű szóbeli érettségiA középszintű szóbeli érettségi vizsgák időszaka június 14-étől június 28-áig tartott. A körülbelül 454 ezer középszintű érettségit 192 tárgyból tették le a diákok, akik az írásbeli után most a szóbelin bizonyíthattak. A középszintű vizsgák nagy része, 86 százaléka rendes érettségi vizsga, a második legnépszerűbb vizsgatípus pedig az előrehozott érettségi, amely idén 8,5 százaléka az összes vizsga számának.

 

Nagyon izgatottak voltak a diákok, hiába feleltek már többször, bizottság előtt még nem kellett számot adniuk tudásukról – mondta Pentz Anna Mária, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola magyartanára. A tanárnő úgy véli: a szóbeli érettségi forgatókönyve jól szervezett: két-három napon át vizsgáznak egy-egy osztály tanulói, naponta körülbelül tíz diákot hallgat meg a bizottság.
„Sokan nyugtattak azzal, hogy az érettségi nem nehéz, az egyetemen sokkal nagyobb feladatok várnak rám. Mindezek ellenére nagyon izgultam. Szerintem ez érthető, mert nem volt még részünk hasonlóan nagy megpróbáltatásban” – mondta Jákli Réka, egy vidéki középiskola tizenkettedikes tanulója, aki első helyen élelmiszermérnöknek jelentkezett.
Sebestyén Krisztina bár tizenegyedikes, mégis vizsgára készült, hiszen előrehozott érettségit tett földrajzból. „Örülök, hogy a földrajzot választottam, mert úgy érzem, ezzel egyfajta átfogó képet kapok a világról. Nagyon sok dolog van benne, amit egyszerűen jó tudni. Azt is szeretem benne, hogy „józan paraszti ésszel” is sok minden kikövetkeztethető, illetve az sem utolsó szempont, hogy használhatom az atlaszt” – válaszolta Kriszta a kérdésre, hogy miért döntött úgy, egy évvel korábban méretteti meg magát.
A Trefort magyartanárnője szerint évente egyre többen választják az előrehozott érettségit. „Idén három osztályra való tanuló tett előrehozott vizsgát különböző tantárgyakból az iskolánkban. A szóbelit a fiatalabbak idén először a negyedikes osztályok diákjaitól elkülönítve teljesítették a Trefortban.” A tanárnő úgy véli ez az érettségi típus remek lehetőség arra, hogy a diákok be tudják osztani energiáikat, és jól gazdálkodjanak az idejükkel.
Pentz Anna Mária azt is elmondta, mivel az írásbeli vizsga kétszer olyan súllyal esik latba az osztályozásnál, mint a szóbeli, erre már a legtöbb tanuló sejti a végeredményt. „Jobban féltem a szóbelitől, szerintem beszélni sokkal nehezebb, főként ennyi tanár előtt. Sokat számít azonban, hogy jól sikerült az írásbeli vizsgám, melynek köszönhetően kevésbé izgultam” – bizakodott Krisztina két nappal a vizsgája előtt.
A középszintű szóbeli vizsga pontozása során a bizottság maximum 25 pontot adhat a tartalomért, illetve ugyanennyit az előadásmódért. A tanárok a szóbeli vizsgán már látják az írásbelin elért eredményeket, ezt is figyelembe veszik a pontozás során, hogy valóban a megérdemelt érdemjegy szülessen. „A legtöbb tanár a lehető legjobb indulattal volt a felelők iránt” – osztotta meg tapasztalatait Jákli Réka.
(www.edupress.hu)