Egy hétig szerezhető még pluszpont a felsőoktatási felvételi eljáráshozA 2011. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás nemsokára ugyan véget ér, a jelentkezőknek július 7-éig még lehetőségük van a sorrendmódosításra, illetve ugyaneddig pótolhatják a még esetleg hiányzó dokumentumaikat.

Az érettségi bizonyítvány, az alapszakos diploma, vagy a most kézhez kapott nyelvvizsga-bizonyítvány fénymásolatát tehát eddig az időpontig még beküldhetik a jelentkezők. Emellett a felvételizőknek arra is ügyelniük kell, hogy a külföldön szerzett nyelvvizsga másolatát a honosítási határozattal együtt mellékeljék.

 

Azok a felvételizők, akik a napokban jutnak hozzá nyelvvizsga-, érettségi bizonyítványukhoz, főiskolai vagy egyetemi diplomájukhoz, még pótolhatják azokat július 7-éig postai úton, vagy az e-felvételi rendszerben. Azoknak, akik külföldön szereztek nyelvtudást igazoló oklevelet, és magyarországi alap-, mester-, vagy egységes, osztatlan képzésre, felsőfokú szakképzésre, vagy szakirányú továbbképzésre jelentkeztek a honosítási határozatot is be kell küldeniük, hogy a többletpontokhoz jussanak. „Mindenkinek, aki külföldi bizonyítványt szerzett, honosíttatnia kell azt. A honosításra azért van szükség, mert a bizonyítványok befogadói, például az oktatási intézmények, munkáltatók, nem kötelesek tudni azt, hogy a külföldi papír mire jogosít Magyarországon” – mondja Békési-Tordasi Edit, az említett központ nyelvvizsgáztatási referense. A honosításra benyújtható külföldi nyelvvizsga-bizonyítványok listája, valamint az eljárás menetéről szóló tájékoztató egyébként az Oktatási Hivatal (OH) Nyelvvizsgázatási Akkreditációs Központjának honlapján (www.nyak.hu) tekinthető meg. „Tavaly honosíttattam a pozsonyi nagykövetségen 2004-ben letett First Certificate angol középfokú nyelvvizsgámat. Ez abból állt, hogy az OH Ügyfélszolgálatán ki kellett töltenem egy nyomtatványt, majd lefénymásolták a nyelvvizsgámat, és adtak egy csekket, amellyel kifizettem az ötezer forintos eljárási díjat. Ezután levélben megkaptam a határozatot arról, hogy a nyelvvizsgámat elismerik Magyarországon” – fejti ki Szendi Tünde egyetemi hallgató. Az eljárás során szükséges az eredeti nyelvvizsga-bizonyítvány bemutatása, vagy arról egy hiteles másolati példány benyújtása, egy űrlap kitöltése a kérelemről, illetve egy ötezer forintról szóló csekk befizetése, vagy ugyanezen összeg átutalása.
„Az angol, a német és a francia a leggyakrabban előforduló nyelv, amellyel kapcsolatban honosítási kérelem érkezik. Jellemző, hogy egy-egy ország kizárólag a saját hivatalos nyelvéből szervez vizsgát. Ennek az oka, hogy az országok szeretnék lemérni, a hozzájuk érkező külföldiek elegendő nyelvtudással rendelkeznek-e ahhoz, hogy ott dolgozzanak, illetve tanuljanak” – ismerteti a tapasztalatokat Békési-Tordasi Edit.
Július 7-éig tehát még pótolható minden tanulmányokat igazoló oklevél, illetve minden többletpontot érő dokumentum másolata, így a nyelvvizsga, a tanulmányi versenyekről, sporteredményekről szóló oklevelek, valamint a hátrányos szociális helyzetet igazolása is.
(www.edupress.hu)