Új arculattal és szolgáltatásokkal kezdi a tanévet a DiákhitelA Diákhitellel kapcsolatos ügyeket mától, szeptember 8-ától elektronikus úton is intézhetik az ügyfelek, akiket a szervezet nemcsak több szolgáltatással, de megváltozott arculattal is vár a tegnaptól megtekinthető új honlapján.

Az elektronikus ügyintézés mellett újdonság még, hogy nyártól kérhető a törlesztőrészlet mérsékelése a minimálbér hat százalékára maximum 24 hónapig, illetve érvénybe lép a törlesztő kismamák támogatása.

 

Ahogy Bugár Csaba a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, 8000 diák értékelte egy online kérdőívben a Diákhitel profilját, amelyet a visszajelzések alapján fiatalosabbá, modernebbé alakítottak.
Az új honlapról elérhető a Diákhitel Direkt, amely lehetővé teszi az adatváltozások bejelentését, egyenleg-lekérdezést, vagy a hitel összegének beállításával kapcsolatos ügyintézést. A személyes adatok változásainak bejelentése, illetve a szerződéskötés nem érhető el online.
„A Diákhitel speciális ügyfélkörrel rendelkezik, amely számára döntő tényező, hogy ki kell töltenie egy kérdőívet, vagy elektronikus úton is tud jelentkezni” – indokolta az elektronikus felület szükségességét Lovász Attila vezérigazgató-helyettes. Az online felület előnye, hogy a kitöltésben biztosan nem ejtenek hibákat, mivel a rendszer jelzi, ha nem érvényes adószámot, bankszámlaszámot ír be az igénylő.
Eddig csak a költségtérítéses hallgatóknak volt lehetősége az engedményezésre, azaz hogy a diákhitelt közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalják a tandíj fedezésére. Ezután az engedményezés kérhető például kollégiumi díjra, külföldi részképzés finanszírozására, és egyéb költségtérítés-köteles tevékenységekre is utalható közvetlenül a kért összeg.
A TGYES-en, GYES-en és GYED-en lévő kismamák kedvezményezettségre való jogosultság megállapítását kérhetik, amely lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit az állam vállalja. Emellett az öregségi nyugdíjba lépőkkel együtt, ezután a tartósan beteg törlesztők tartozása is elavul, amint igazolják állapotukat.
A diákhitel kamatja egyébként most a legalacsonyabb, nyolc százalék, és a tíz év alatt 86 ezren már törlesztették összes tartozásukat. Idén június végéig 18 ezer új igénylőt regisztrált a központ.
(www.edupress.hu)