109 ezren jelentkeztek idén a felsőoktatásbaA 2012-es általános felvételi eljárásra mintegy 109 654 fő jelentkezett, ez 78 százaléka a tavalyi számnak – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) közleményéből, melyet az Educatio Nonprofit Kft. adatai alapján készítettek. A 2011-es évhez képest változás például, hogy nőtt az első helyes önköltséges jelentkezők aránya, a tavalyi 13 százalékról 20 százalékra.

A képzési szinteket nézve a jelentkezők 66 százaléka első helyen alapképzésre jelentkezett, és túlnyomó többségük elsősorban nappali munkarendben kíván tanulni.A feldolgozottság száz százalékos állapota szerint az idén jelentkezők száma alacsonyabb az elmúlt három év jelentkezői számánál, viszont magasabb a 2007-es és 2008-as adatoknál. A jelentkezői összlétszám-hullámzás okai összetettek: jellemzően szerepet játszik a finanszírozás átalakítása, az új rendszerrel kapcsolatos kivárás, és az is, hogy az idén magasabbak az elvárások a jelentkezőkkel szemben. 2005-ben például, új felsőoktatási törvény megszületésekor több mint 150 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, 2006-ra, a „bolognai rendszer” bevezetésére ez a szám csaknem 20 ezerrel esett vissza, 2007-2008-ban, a tandíj bevezetésekor pedig 100 ezernél is kevesebb volt a jelentkezők száma.

A képzési szinteket nézve 2012-ben a jelentkezők 66 százaléka első helyen alapképzésre, 8 százaléka egységes, osztatlan képzésre, 20 százaléka mesterképzésre és 6 százaléka felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. Az alap-, egységes osztatlan és felsőfokú szakképzésre jelentkezők 52 százaléka érettségizik idén, tavaly ez a szám 46 százaléka volt. Egyre többen tesznek emelt szintű érettségit, 2012-ben érettségi vizsgatárgyanként – amennyiben az adott képzésen a pontszámítás az adott tárgyból történik – már 50 többletpontot kaphatnak a jelentkezők a felvételi eljárás során. Az idén érettségizők 94 százaléka alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre jelentkezett, és 85 százalékuk első helyen állami ösztöndíjas képzésre szeretne bekerülni.

A jelentkezők túlnyomó többsége elsősorban nappali munkarendben kíván tanulni (75 százalék), a levelező munkarend inkább az idősebb korosztályra és a diplomásokra jellemző (23 százalék).
A nappali állami ösztöndíjas alapképzésre és egységes, osztatlan képzésre első helyen jelentkezők száma mintegy 67 százaléka a tavalyinak. Gyakorlatilag nem változott a jelentkezések száma a kormány által preferált agrár, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, valamint természettudomány képzési területeken, és az egységes, osztatlan képzések között az orvos- és egészségtudomány képzési területeken.
Összehasonlítva az állami ösztöndíjas jelentkezők arányát alapképzésben, nappali és levelező munkarendben az általános felvételi eljárásban 2011-ben és 2012-ben az látszik, hogy 14 százalékkal visszaesett a gazdaságtudományok képzési területre jelentkezők aránya, ugyanakkor nőtt a műszaki képzési területre jelentkezőké (16 százalékról 21 százalékra).
Mesterképzésre idén első helyen összesen 21 772 fő (közülük 19 753 fő első helyen állami ösztöndíjas képzésre) jelentkezett. Ez mintegy 13 százalékkal kevesebb, mint 2011-ben.
Megvizsgálva az állami ösztöndíjas jelentkezők arányát mesterképzésben, nappali és levelező munkarendben az általános felvételi eljárásban 2011-ben és 2012-ben elmondható, hogy nincs számottevő változás: tavaly és idén is a pedagógusképzés képzési területre jelentkeztek a legtöbben (25, illetve 21 százalék), melyet a gazdaságtudományok (idén: 16 százalék) és a bölcsészettudomány (szintén 16 százalék) képzési terület követ. A legkevesebben sporttudomány, illetve jogi és igazgatási (1-1 százalék) képzési területre jelentkeztek.

 

{module Forrás: edupress|none}