A jelentkezők csaknem 70 százaléka e-felvételizettAz elmúlt három évben több mint másfélszeresére, 47 549-ről 73 196-re nőtt az e-felvételizők száma. Az általános felvételi eljárásban 2011 után most másodszor billen a mérleg nyelve az elektronikus jelentkezők felé. Idén közel 110 ezren jelentkeztek és közülük több mint 73 ezren, vagyis a felvételizők csaknem 67 százaléka választotta az e-felvételit.

A legnépszerűbbek a mérnöki szakok voltak, az intézmények közül legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemet (ELTE) jelölték, a csúcstartó pedig 56 képzésre jelentkezett.

Idén 73 201-en adtak be érvényes jelentkezést az e-felvételi rendszerén keresztül. Az e-felvételizőknek átlagosan húsz perc kellett az űrlapok kitöltéséhez és a véglegesítéshez, a leggyorsabb jelentkező viszont mindössze nyolc és fél perc alatt végzett. Közülük a legbuzgóbb jelentkező 2011. december 15-én 16 óra 48 perckor már végzett is, a legutolsó adatlapot pedig egy hajszállal a jelentkezési határidő lejárta előtt, egészen pontosan 2012. február 24-én 23:59:42-kor véglegesítették. Az elektronikusan jelentkezők 77 százaléka hitelesített hitelesítő adatlap segítségével, a többiek az Ügyfélkaput választották.
A 2012 szeptemberében induló képzésekre jelentkezők közül 80 829-en jelöltek meg első helyen alap- és egységes, osztatlan képzést, 21 772-en választottak mesterképzést és 7 053-an készülnek valamilyen felsőfokú szakképzésre. A felvételizők körülbelül nyolcvan százaléka jelölte meg az állami ösztöndíjas képzési formát, valamint 82 661-en jelentkeztek nappali munkarendre. Levelező munkarendet a felvételizők 23 százaléka választott, esti munkarendet és távoktatást pedig alig egy-egy százalékuk jelölt meg első helyen.
Idén a műszaki terület volt a legnépszerűbb az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezők körében, összesen. 13 950-en jelöltek meg első helyen valamilyen műszaki szakot, a dobogó második fokát a gazdaságtudományok képzési terület foglalja el a maga 11 421 jelentkezőjével, míg a harmadik helyen a 9 187 felvételizőt vonzó bölcsészettudományok áll.
A nappali munkarenden alapképzésre, valamint egységes, osztatlan képzésre jelentkezők közül első helyen legtöbben a gépészmérnöki szakot jelölték meg. A toplista második helyén a mérnök informatikus, míg a harmadikon a tavalyi listavezető gazdálkodási és menedzsment alapszak áll.
A legnépszerűbb intézmény idén az ELTE volt, több mint 13 ezren jelölték meg első helyen valamely képzését. Minimális különbséggel, csaknem fej-fej mellett áll a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem a dobogó második, illetve harmadik fokán. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola vonzotta a legtöbb első helyes jelentkezőt. Kirívó esetek, mint minden évben, most is akadnak: a 2012-es csúcstartó 56 képzést jelölt meg. Legtöbben a 19-20 éves korosztályból jelentkeztek, az idei legfiatalabb felvételiző 1997-ben, míg a legidősebb 1919-ben látta meg a napvilágot. Valószínű azonban, hogy ez utóbbi születési dátum egy gépelési hiba vagy elírás eredménye.

{module Forrás: edupress|none}