Bővítik az alap- és osztatlan képzések ösztöndíjas férőhelyeitMég a nyári ponthúzás előtt az alap- és osztatlan képzésekhez csoportosítaná át a minisztérium a mesterképzések betöltetlen állami férőhelyeit, így az egyes szakokra a tervezettnél többen juthatnak be állami támogatással – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kis Norbert.

 

A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kitért arra is, hogy az egyetemek és főiskolák pólusokba rendezésével nem a rögeszmés összevonásokra törekszenek – egy pólus nyilvánvalóan eljuthat a szervezeti integrációhoz is, ez azonban nem követelmény.

Mivel a mesterképzésekben az egyes területeken az ösztöndíjas kvóta alatt maradt a jelentkezési létszám – azaz vannak betöltetlen férőhelyek – a tárca felkérte a Felsőoktatási Tervezési Testületet, hogy tegyen javaslatot ezen férőhelyek alapképzésbe és osztatlan képzésbe való átcsoportosítására – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kis Norbert. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: céljuk, hogy egyetlen állami férőhely se vesszen el. Kis Norbert szerint a korrekció már május-júniusban esedékes lehet, s ha így lesz, a júniusi ponthúzásnál már az új keretszámok vehetők alapul.

Az egyetemek és főiskolák pólusokba rendezésével kapcsolatban elmondta, hogy a pólus tulajdonképpen egy fejlesztéspolitikai és támogatáspolitikai rendező elv, amely nem integrációt jelent, hanem földrajzi és szakterületi szempontok alapján felrajzolja a fejlesztési körzeteket és a szakterületi együttműködéseket. „Lényege, hogy a szétaprózott intézményrendszerben közös fejlesztések, kutatási társulások alakuljanak ki” – mondta a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Kis Norbert hangsúlyozta, hogy nem törekszenek a koncepciózus, rögeszmés összevonásokra; egy pólus nyilvánvalóan eljuthat a szervezeti integrációhoz is, ez azonban nem követelmény. A fejlesztésekre adható támogatásokkal kapcsolatban kiemelte, hogy nem szabad szétaprózni azokat. A kormányzati szándék szerint azok kaphatnak több forrást, akik együttműködnek egymással, és képesek képzéseiket, fejlesztéseiket, valamint kutatásaikat összehangolni.

A Magyar Nemzet egyik kérdésében kitért arra is, hogy a márciustól meghirdetett százmilliárd forintos pályázati források nagy részéből egy uniós irányelv miatt a Közép-Magyarország régióba tartozó egyetemek és főiskolák nem részesülhetnek. Kis Norbert megerősítette: a források háromnegyede valóban a konvergenciarégiókba kerül, a források negyedére viszont mindenki pályázhat. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a Közép-Magyarország régió intézményei nem kapnak támogatást, hanem arról, hogy ott hamarabb elfogytak a források, mert gyors ütemben használták fel őket.

A Budapesti Corvinus Egyetemmel kapcsolatban elmondta: alternatívaként valóban felmerülhet, hogy a BCE ne önállóan, hanem más intézménnyel szövetségben folytassa útját, a megszüntetése azonban elképzelhetetlen.

{module Forrás: edupress|none}