Megemelkedik az elégséges teljesítmény határa, csökken a választható vizsgatárgyak köre és kevesebb idegen nyelvből lehet érettségizni – erősítette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága Hoffmann Rózsa a Magyar Demokratában közölt, az érettségi szabályainak változásával kapcsolatos terveit.

 

Az érettségi elégséges teljesítményének határa 2012. szeptember 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedik, amely egyébként jóval alacsonyabb az Európa legtöbb államában kötelező 50 százaléknál.

Emellett az évtizedes jelentkezési adatok alapján csökken a válaszható vizsgatárgyak köre. Mindezek hozzájárulnak az érettségi rangjának növeléséhez, és tükrözik a tényleges vizsgázói szándékokat is.

Állami vizsgán csak központi követelményekre épülő tárgyakból lehet maturálni. Az egyedileg akkreditált tárgyak közül – a pszichológia, valamint az Európai Unió-s ismeretek kivételével – a jövőben nem lehet érettségizni.

A művészeti vizsgatárgyak közül a hangtani és akusztikai ismeretek, a hangkultúra, az ábrázoló és művészeti geometria valamint a magyar népzene alapjai tárgyakból nem lehet érettségizni. A művészettörténet és a népművészet pedig a közismereti vizsgatárgyak körébe kerül.

Pszichológiából választható közismereti tárgyként, utazás és turizmusból pedig hatodikként választható közismereti tárgyként vizsgázhatnak a tanulók.

Idegen nyelv esetében angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, japán, kínai, latin nyelvekből továbbá a magyarországi nemzetiségek nyelvei közül a magyarországi középiskolában oktatott nyelvekből érettségizhetnek a diákok.

Változnak az előrehozott vizsgák jelentkezési szabályai is, csökken az egyedileg akkreditált, a művészeti, valamint az idegen nyelven letehető érettségik száma.

Előrehozott érettségi vizsgát kizárólag idegen nyelvből és informatika tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik. A sikertelen előrehozott vizsgát a rendes érettségin javíthatja ki a diák.

A szabályok 2012. szeptember 1-jén életbe lépő változtatásával egységesebb, átláthatóbb és költséghatékonyabb vizsgarendszer jön létre.

 

{module Forrás: edupress|none}