Tehetséges fiatalokat díjazott a Magyar Innovációs Szövetség28 tanuló vehette át a jól megérdemelt díjait a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen a Csodák Palotájában június 11-én. A nyertesek között több mint 2,5 millió forintnyi ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség. Az elismerést a fiatalok Hoffmann Rózsa államtitkártól, valamint a szövetség elnökétől, Pakucs Jánostól vehették át.

Immár 21. alkalommal rendezte meg a Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyt, amelynek fővédnöke Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár volt. A 18 tagú zsűri jóvoltából 28 diák vehette át oklevelét, 13 diák pedig oklevele mellé iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kapott.

A verseny történetében idén először adtak át fődíjat, amit Papp Gergelynek ítéltek, aki egy új műszaki megoldással olyan hangszórót fejlesztett ki, amely a nem hagyományos hangszóróelv alapján működik. Különleges megoldása iránt több külföldi cég is érdeklődik már most. Különdíjjal jutalmazták Lipécz Ádámot, akit három éves munkásságáért díjaztak. Idén egy speciális rotor kifejlesztésével indult. A fő- és a különdíj mellett hárman részesültek első, hárman második, és ketten harmadik helyezésben.

Pakucs János a verseny egyik szervezője elmondta, hogy a versenyen nem ötleteket keresnek, hanem megoldásokat, felvetett kérdésekre várják a válaszokat és ezt bírálja a zsűri. Hozzáfűzte: „A megoldás újszerű, alkalmazható, a társadalom számára hasznos kell, legyen.” Hoffmann Rózsa, aki szólt egy pár szót a díjak kiosztása előtt megkérte a nyertes diákokat, hogy példaként járjanak elől ismerőseik körében és népszerűsítsék a műszaki- és természettudományi pályát. Azt is hozzátette, hogy kiemelten fontosnak tartja az ilyen versenyeket, „sokkal több ünnepre lenne szüksége a műszaki- és tudományos területeknek.”

A tehetséges fiatalok a közeljövőben számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az Amerikai Egyesült Államokban, a Nobel-díj átadáson Stockholmban, a London International Youth Science Forumon és a Google zürichi központjába is ellátogathatnak ketten.

 

{module Forrás: edupress|none}