Kevesebb magyar egyetemista lesz Szlovákiában a felsőoktatási törvény módosítása miatt, a miniszter ugyanis csökkenteni akarja a nem műszaki és természettudományi szakokon tanuló diákok számát, a magyar nyelvű képzés pedig nagyrészt a humán szakokon elérhető – írja az Új Szó.

Dušan Čaplovič miniszter magasabb támogatást adna a műszaki és természettudományi szakok diákjai után, ami azzal jár, hogy a humán szakra felvehető diákok száma a csökkenne. A magyarul oktató intézményeket ez hátrányosan érintené, mert szinte mindegyikben csak humán vagy közgazdasági irányú szakok elérhetőek.

A tárca a végzősök munkanélküliségi rátájából indul ki, a komáromi Selye János Egyetem ebben a tekintetben kimondottan rosszul áll, a minisztérium által tavaly közzétett listán 32 intézményből a 27. volt 10,9 százalékos munkanélküliségi mutatóval. Már tavaly is kritizálták azonban a kimutatást, mivel nem veszi figyelembe az egyes régiók fejlettségét, a Komáromi járásban ugyanis átlagon felüli a munkanélküliség.

Tavaly a Selyére 673-an jelentkeztek, közülük 628-at vettek fel, 440-en iratkoztak be. Ha a parlament megszavazza a minisztérium tervezetét, ez a szám valószínűleg csökkenni fog.

Rosszul járhat a módosítással a nyitrai egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara is, ahol szintén főként humán szakok vannak. Az egyetemek vezetői egyelőre támogatják Čaplovič javaslatát.

 

{module Forrás: edupress|none}