A lakbér, valamint az egyetem és a belváros közelsége az elsődleges szempont a diákoknál a lakásbérletnél; általában azokat a 1,5-2 szobás lakásokat preferálják, amelyeket – várostól függően – havi 35-60 ezer forinttól tudnak bérelni – közölte felmérése eredményét az OTP Ingatlanpont.

 

A felvételi ponthatárok keddi kihirdetése után kezdődik az albérletkeresés. Az egyetemisták főbérlő nélküli lakásokat keresnek, és többen összeállva bérelik ki azokat. Budapesten a külső pesti kerületek kivételével szinte bárhol szívesen vesznek ki albérletet a hallgatók, ami annak is köszönhető, hogy szétszórtan helyezkednek el a fővárosban a különböző egyetemek és főiskolák. A legkedveltebbek a belvárosi, a V-VI-VII. kerületben lévő, jó közlekedési lehetőségek közelében található lakások, valamint különösen népszerű a budai oldalon, a XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtér és a Kosztolányi Dezső tér környéke, ami az ELTE, a Műegyetem és a kertészeti egyetem közelségének tudható be. A fővárosban négyzetméterenként nagyjából 1000 – keresett környéken inkább 1200-1500 – forintról indulnak a havi bérleti díjak.

Debrecenben az árak jó pár éve befagytak, jellemzően havi 40-60 ezer forint körüli összegért lehet 1-2 szobás, átlagos felszereltségű lakást találni. Az egyetemhez közel eső részek kedveltek, például a Nagyerdő, a Sestakert, illetve az Újkert keleti része. Győrben elsősorban az olcsó, 1,5-2 szobás panellakások keresettek az egyetem szomszédságában. Ezeket – állapottól és alapterülettől függően – 45-60 ezer forinttól lehet kibérelni.

Pécsett túlkínálat van az albérletekből, ami az árakban is megmutatkozik. Amíg korábban egy 60 négyzetméter körüli, viszonylag jól felszerelt, jó állapotú lakást 70-80 ezerért is ki lehetett adni, addig ugyanezért manapság már csak 55-60 ezer forintot hajlandók kifizetni az albérlők.

Szegeden az egyetemisták jellemzően az intézményekhez közeli, egyedi fűtésű, 1,5, 2, vagy 3 külön nyíló szobával rendelkező, alacsony bérleti díjú téglalakásokat keresik, amelyeket többen vesznek ki.

 

{module Forrás: edupress|none}