Késve küldték ki a Bursa Hungarica feltételeitAz utolsó pillanatban, október 4-én postázták az önkormányzatoknak azokat a leveleket, melyek a átrányos helyzetű egyetemisták támogatására szolgáló Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat feltételeit tartalmazzák. A késés miatt az önkormányzatok szinte biztosan nem tudnak döntést hozni a pályázatok kiírásáról a szokásos ügyintézést alkalmazva – írja az Index.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a súlyos csúszást szervezeti és jogi akadályok okozták, de a határidőn nem tudnak módosítani. A többnyire október 4-én postázott levelekben a minisztérium október 15-ig adott határidőt a településeknek, hogy kiírják a hallgatók számára szóló ösztöndíjpályázataikat, ez az idő azonban a szokásos eljárást figyelembe véve nem elegendő.

Az Index forrásai szerint az oktatási államtitkárság már két hónapja elkészült az előkészítő anyagokkal, de azokat nem küldték szét, mert nem volt meg az a pénz, amit a Bursa Hungarica rendszere alapján az államnak kéne kiegészítésként hozzátennie az önkormányzatok által nyújtott ösztöndíjakhoz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt mondta az Indexnek, hogy a pályázati dokumentáció elkészítése közben bekövetkezett szervezeti átalakítások és jogszabályi változások miatt a pályázat meghirdetése minden igyekezetük ellenére elhúzódott. Az ütemterven azonban a késői meghirdetés ellenére sem változtatnak, mivel a határidők kitolása a pályázat lebonyolítását veszélyeztetné.

Azt kérik az önkormányzatoktól, hogy éljenek a méltányossági kérelem lehetőségével 2012. október 25-ig.

 

{module Forrás: edupress|none}