A középiskolások is tüntetnekA hallgatók mellett már a középiskolás diákok is tüntetnek a keretszámok miatt. Balog Zoltán szerint még nincs eldöntve semmi, és újra egyeztetésre hívta a HÖOK-ot.

Balog: még semmi sem biztos

A kormány még nem döntött a felsőoktatási keretszámokról, több tervezet van a kabinet előtt, de azok közül még nem választott – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, az M1 Az este című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta: még hivatalos keretszám-meghirdetés nem történt, a hallgatók felindulása munkaanyagokon és sajtóhíreken alapul. Hozzátette: a kormány még nem hozott meg minden döntést, de csütörtökön sajtótájékoztató keretében több bejelentés is várható. A miniszter szerint ebből látni fogják a hallgatók, hogy a kormány szélesre tárja a kapukat.

 

Értéktelen diploma és el nem végzett egyetem

Kiemelte, több pénzt fognak tenni a felsőoktatásba, mint eddig, csak nem úgy osztják el, ahogy korábban, és ez egyesek érdekeit sértheti. Balog Zoltán megemlítette azt is: a pedagógusoknak lesz egy évi több mint 4 milliárd forintos ösztöndíjrendszer, amely 25 és 75 ezer forint közötti havi pluszjövedelmet jelenthet az érintetteknek, mert azt szeretnék, hogy a pedagógus szakmát megerősítve növekedjen majd a felsőoktatás színvonala is. Egy egész rendszert építenek ki, melynek részleteit a következő időszakban dolgozzák ki.

A miniszter kiemelte: mostantól komolyan kell venni az egyetemet, mert ha valaki belép egy hitelkonstrukcióba, azt valamikor törleszteni kell, és ha valaki nem végzi el az iskolát, abból hátránya származik. Mint fogalmazott: az értéktelen diploma és az el nem végzett egyetem egy olyan luxus ma Magyarországon, amelyet a kormány nem finanszíroz tovább. Hozzátette ugyanakkor, hogy „igazi, jó, értékes diplomáért” viszont hajlandó több pénzt is áldozni.

 

A középiskolások is tiltakoznak

Ülődemonstrációval tiltakoztak a pécsi Leőwey Klára Gimnázium tanulói a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések ellen csütörtökön. A több száz diák az iskola dísztermében gyűlt össze az első három tanóra idejére, hogy nemtetszését fejezze ki az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentése, és a „röghöz kötés” miatt. Szónokaik azt hangoztatták, hogy azért jelentkeztek gimnáziumba, mert tovább akarnak tanulni, nem számítottak rá, hogy időközben kiderül: „tanulni csak az tud majd, akinek pénze is van rá, vagy vállalja az eladósodást, a röghöz kötést”. A gimnazisták demonstrációjának ideje alatt egyetemisták transzparensekkel jelentek meg a városháza előtt, majd a Leőwey épülete elé vonultak, hogy szolidaritásukról biztosítsák a középiskolásokat.

Budapesten két gimnáziumban is tiltakoztak, vagy tiltakoznak a diákok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban már befejezték, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban viszont jelenleg is tart. Bajkó Judit, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, reggel fél nyolctól volt ülősztrájk az intézmény aulájában, többen más, környező iskolákba is átmentek, onnan 11 órára visszaértek, azóta zavartalan az oktatás. Elmondása szerint a diákok „nem részesülnek megrovásban, a jövőjüket féltik”. Lelik Lászlóné, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta, a diákok a folyósokon, vagy az udvaron vannak, órákra szinte senki nem megy be. A hiányzókat nem írják be, és más szankcióval sem kell számolniuk – mondta.

 

Felolvasták petíciójukat a Savaria Egyetem hallgatói

Petíciót olvastak fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése ügyében a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén. A szombathelyi városháza üléstermében 12 hallgatóból álló küldöttség jelent meg, majd néhányan a kormány felsőoktatási átalakítási terveit bíráló plakátokat osztottak szét, amelyeken „a hallgatók röghöz kötését”, a „bújtatott tandíj bevezetését” kifogásolták, és közölték „nem engednek a kormányzatnak”. A plakátokat csak az ellenzéki képviselők vették át.

Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke ezt követően felolvasta petíciójukat, amelyben egyebek mellett hangsúlyozták: a felsőoktatást hátrányosan érintő intézkedések veszélyeztetik a Savaria Egyetemi Központ karain folyó oktatást és az intézmény létét is. A SEK hallgatói ezt követően a Vas megyei kormányhivatalba mentek, ahol szintén átadták petíciójukat.

 

Balog Zoltán egyeztetne a tiltakozókkal

Újabb egyeztetésre hívta csütörtökön délutánra a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét az emberi erőforrások minisztere.

A közlésből az is kiderül, hogy pénteken Balog Zoltán miniszter a Magyar Rektori Konferencia elnökségével egyeztet Pannonhalmán.

A miniszter kedd reggel hívta először megbeszélésre a HÖOK elnökségét.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke válaszlevelében akkor azt írta: az egyeztetésen nem áll módjukban részt venni. Ennek oka, hogy az oktatásban érintett többi szakmai szervezettel, így a rektori konferenciával, a pedagógus szakszervezetek és a középiskolás diákok képviselőivel minden, a kormányzattal történő tárgyalás előtt egyeztetni kívánnak, és álláspontjuk kialakításához szeretnék figyelembe venni az országszerte tartandó hallgatói fórumok véleményét is – fogalmazott Nagy Dávid.

Hozzátette: ugyanakkor „örömmel állnak” az egyeztetés elé egy későbbi időpontban, hiszen céljuk az oktatás valóban építő jellegű reformjának konszenzusokon nyugvó megteremtése.

 

Semjén Zsolt oldalát sem kímélte a hackercsoport

Az Anonymous hackercsoport Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár honlapja után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes weboldalának is nekiment – írja a hvg.hu.

Szerdán este 9 után nem sokkal jelezte az Anonymous, hogy sikerült túlterhelni a semjenzsolt.hu oldalt. A weblap üzemeltetői azonban valószínűleg fel voltak készülve a támadásra, az oldal ugyanis körülbelül fél órával később már újra elérhető volt.

 

{module Forrás: edupress}