Több mint negyvenezer állami ösztöndíjas helyet ígér Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a diákoknak a 2013/2014-es tanévre, amihez a forrásokat is biztosítják majd. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint viszont a kormány csak a kommunikációs stratégián változtatott, nem törlik el a keretszámokat, így a holnapi sztrájkot megtartják.

Balog Zoltán a hallgatókkal való egyeztetés után tartott keddi sajtótájékoztatóján elmondta, meghallgatták a diákokat, és megértették, hogy nem kérnek a diákhitelből, ezért eltörölték a keretszámokat, de a másik fél „ezt a hangot nem akarja meghallani”. Kiemelte: a parlament tegnap megszavazta a keretszámok eltörlését, helyettük egy minimum ponthatárt állapítanak meg. Aki ezt a lécet megugorja, az ingyen tanulhat majd a felsőoktatásban. A miniszter szerint a 2012-ben állami ösztöndíjas helyre felvett több mint 37 ezer hallgató után jövőre minimum 40 ezren járhatnak ingyen egyetemre vagy főiskolára. Ígéretet tett arra is, hogy minden ponthatárt teljesítő hallgató számára lesz államis hely, az ehhez szükséges forrásokat elő fogják teremteni. „Tisztességes, világos ajánlatokat tettünk, bízunk benne, hogy előbb-utóbb ezt a diákok is meghallgatják” – fogalmazott.

Közölte, a hallgatók hat pontjából öt kérést teljesítettek, egyedül a hallgatói szerződések kérdése maradt nyitva, amivel kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta, szeretnék, ha a diákok visszaülnének a tárgyalóasztalhoz, hogy erre is megoldás szülessen, abban ugyanis egyetértenek, hogy mindenkinek az az érdeke, hogy a hallgatók minél előbb diplomát szerezzenek. A kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy nem akarja a külföldi munkaerő-piac számára képezni a diplomásokat, ugyanakkor készek lennének rugalmasabbá tenni a szerződés feltételeit.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke a sajtótájékoztató után azt mondta, nem tárgyalás, hanem mellébeszélés folyt a találkozón. Véleménye szerint a kormány csupán a kommunikációs stratégián változtatott. A minimum 40 ezer állami ösztöndíjas hellyel kapcsolatban azt mondta, elégedettek lennének vele, de erre semmiféle garancia nincs, semmit nem láttak még leírva, ezért nem tudják, hogy pontosan mire számíthatnak. Közölte, a holnapi sztrájkot megtartják.

 

{module Forrás: edupress}