A felsőoktatás változásai ellenére a diákok bizakodóak, mintegy 87 százalékuk állami ösztöndíjas helyre szeretne jelentkezni – derült ki a Budapesti Gazdasági Főiskola Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett nem reprezentatív kutatásából – írja a nol.hu.

A vizsgálatban 135 felvételi előtt álló diák vett részt. Válaszaik alapján a végső döntésben a képzés elismertsége, az intézmény hírneve, játszik döntő szerepet.

A megkérdezett felvételiző diákok 87 százaléka állami ösztöndíjas képzésre szeretne jelentkezni, míg alig 13 százalékuk jelölne meg önköltséges képzést. Nappali munkarendben 91 százalékuk, levelezőn 5 százalékuk, míg távoktatásban 4 százalékuk szeretne tanulni.

26 százalék a képzési terület elismertsége alapján dönt arról, hogy hol szeretne továbbtanulni, 18,5 százalék a megszerezhető diploma munkaerő-piaci elismertsége alapján választ, valamint közel azonos mértékben számít az intézmény földrajzi elhelyezkedése (17,5 százalék), és az intézmény hírneve (17 százalék).

Kevesebben döntenek a szülők, barátok (9 százalék), illetve középiskolai tanáraik (6 százalék) javaslata alapján. A felsőoktatással kapcsolatos elemzések elenyésző mértékben befolyásolják a diákok döntését, mindössze 3,5 százalék emelte ki azokat válaszában, valamint ennél is kevesebben, a válaszadók 2,5 százaléka említette a hirdetéseket, reklámokat.

{module Forrás: edupress|none}