Az előzetes adatok alapján 93 509 felvételi jelentkezés érkezett be március 13-án délig: 51 083 e-felvételit hitelesítő adatlapot küldtek be, 24 072-en hitelesítették Ügyfélkapun keresztül jelentkezésüket, és emellett 18 354 jelentkezési lap érkezett postai úton.

 

Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta: a diplomás, nyelveket beszélő fiatalok képzése nemzetpolitikai ügy, ezért e téren közös nevezőre kell jutni. „A kormánynak az a célja, hogy a felsőoktatásba motivált diákok kerüljenek be” – hangsúlyozta az az államtitkár. Mint mondta: a követelmény szinten nem lehet enyhíteni, mert az itthon megszerzett diplomának versenyképesnek kell lennie.

A hallgatói szerződés kapcsán elmondta: a röghöz kötés kifejezés blikkfangos ugyan, de egyáltalán nem igaz, inkább a közösség iránti elkötelezettségről van szó.

Klinghammer István kérdésre válaszolva kitért arra: folyamatosan tárgyalnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, és elfogadja, hogy az Alkotmányban rögzítették a hallgatói szerződést, ha pedig a kormány jóváhagyja az általa javasolt módosításokat – melyben felére csökkentené a diplomások röghöz kötési idejét -, azok 2013 szeptemberében léphetnek életbe, és várhatóan azokra a hallgatókra is érvényes lesz, akik már korábban aláírták a szerződést.

Dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke bejelentette: ma 12 óráig összesen 93 509 felsőoktatási felvételi jelentkezést dolgoztak fel: 51 083 e-felvételit hitelesítő adatlap érkezett be, 24 072-en hitelesítettek Ügyfélkapun keresztül jelentkezésüket, és emellett 18 354 jelentkezési lap érkezett postai úton. Mint mondta: a papíros és e-jelentkezések feldolgozása jelenleg is zajlik, a végső szám 95-100 ezer körül alakulhat – végleges adatok április 19-ére lesznek. Az elnök jelezte: másfélszer annyi hely állt a felvételizők rendelkezésére, mint ahányan érettségire jelentkeztek – idén a május-júniusi vizsgaidőszakban 84 604 fő –, hozzátéve: az előző évek tapasztalatai alapján az összes jelentkezés mintegy 80 százaléka felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre, és csaknem 20 százaléka a mesterképzésre érkezik. „Évről évre egyre többen jelentkeznek elektronikus úton: 2009-2010-ben kezdett emelkedni ez a szám, 2012-ben 67 százalék, idén pedig körülbelül 80 százalék ez az arány” – fűzte hozzá.

A jelentkezők június 5-ig küldhetik be azokat a szükséges dokumentumokat, amelyeket a felvételi benyújtásakor nem tudtak csatolni a jelentkezésükhöz, de azóta már rendelkezésükre állnak (például bizonyítványmásolatok, igazolások a különböző jogcímen szerzendő többletpontokhoz)

A június 5. után megszerzett dokumentumokat (például érettségi-, vagy év végi bizonyítvány) pedig legkésőbb július 10-éig kell pótolniuk. A felvételi ponthatárok kihirdetése július 24-én várható.

Princzinger Péter kérdésre válaszolva kifejtette: idén várhatóan kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba – 2011-ben körülbelül 140, tavaly pedig 110 ezren felvételiztek –, mely egyrészt demográfiai csökkenéssel, másrészt pedig a szigorúbb bejutási feltételekkel magyarázható. „1993-ban a 18 éves korcsoport száma 190 ezer fő volt, tavaly és tavalyelőtt ez lecsökkent 105-110 ezerre, 2018-ban pedig már csak 90 ezer lesz” – tette hozzá az elnök.

{module Forrás: edupress|none}