Annak ellenére, hogy az intézkedés egyes szakok megszűnésével járhat, hosszú távon szükséges lenne, ha szigorítanák a felsőoktatás bemeneti követelményeit és általános felvételi követelménnyé tennék az emelt szintű érettségit – vélekedtek Klinghammer István felsőoktatási államtitkár ötletéről a Magyar Nemzet által megkérdezett intézményvezetők.

 

Az új felsőoktatási államtitkár is szorgalmazza a Professzorok Batthyány Köre szigorítási javaslatát, mely néhány éven belül általános felvételi követelménnyé tenné az emelt szintű érettségit. Klinghammer István múlt héten beszélt arról, hogy a minőségjavítás érdekében módosítana a bemeneti követelményen – ötletét a Magyar Nemzet információi szerint egyre több rektor támogatja. A napilapban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és a Budapesti Corvinus Egyetem rektora is az államtitkár elképzelése mellett foglalt állást. Az irányt jónak tartotta a Nyugat-magyarországi Egyetem, valamint a debreceni és a pécsi egyetem rektora is, ugyanakkor árnyaltabb szabályozást fogalmaznának meg.

A rektorok ugyanakkor elutasítják Klinghammer István másik javaslatát, amely a rektori megbízatásokat rövidítené – olvasható az összeállításban.

{module Forrás: edupress}