Az országban elsőként a Miskolci Egyetemen kezdődik meg új formában jogvédelmi felsőoktatási képzés. Az egyetem oktatási programjában az idei tanévtől a hallgatók közül harmincan választhatják az A gyermekek, a betegek és az ellátottak jogvédelmének elméleti és gyakorlati kérdései című tárgyat.

 

Az országban ebben a formában, és minta jelleggel először induló képzés átfogó ismeretet ad a hatékonyabb jogvédői munka gyakorlásához. A hallgatók tanulnak a jogvédelem alapkérdéseiről, a jogsértésekkel szembeni fellépés lehetőségeiről, a jogvédelem hazai és nemzetközi szabályozásáról. Az új kurzus segítségével a Miskolci Egyetemen tovább erősödik a gyakorlatra koncentráló oktatás. Az erről szóló megállapodást Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója, Torma András, a Miskolci Egyetem rektora és Farkas Ákos, az Állam- és Jogtudományi Kar megbízott dékánja írta alá.

A két intézmény a képzések mellett szakmai konferenciákkal, kerekasztal-beszélgetésekkel is segíteni kívánja a szakmai-tudományos életet, a szélesebb körű tájékoztatást a jogvédelem területén. A megállapodás fontos része annak a törekvésnek, amelynek célja a betegek, az ellátottak és gyermekek jogainak hatékonyabb érvényre juttatása – olvasható az egyetem közleményében.

{module Forrás: edupress}