A már kilencedik alkalommal megrendezendő Kutatók Éjszakáján mintegy kétezer program várja az érdeklődőket szeptember 27-én az ország 56 városában több mint 70 helyszínen. A rendezvény újdonsága, hogy – gondolván a legfiatalabbakra – az éjszaka már délután elkezdődik:

este 7 óráig a programokat elsősorban a 18 éven aluliak számára szervezik. Az érdeklődők egyebek közt a Szent István Egyetemen megismerkedhetnek az MY-X kutatócsoport informatikai fejlesztéseivel, a hazai és nemzetközi céginformációs rendszerekkel, az Ericsson kutatóközpontja pedig sztárok részvételével tart rendhagyó fizikaórát.

 

A Kutatók Éjszakája főszervezője, a Tempus Közalapítvány vezetésével idén is 18 intézmény konzorciuma valósítja meg a Kutatók Éjszakája programjait: egyetemeken, kutatóintézetekben, laboratóriumokban, illetve egy budapesti – Dürer Rendezvényház – és egy pécsi – Zsolnay Kulturális Negyed – központi helyszínen rendezik meg. Az alapítvány az idei programokra 80 ezer látogatót vár 56 városban több mint 70 helyszínen.

Az Óbudai Egyetem robothelikopterrel, 3D animációval, robotversennyel és fénygraffitival várja az tudomány iránt érdeklődőket, a Szegedi Tudományegyetemen antropológus játszóházat szerveznek a legkisebbeknek: csontvázas, koponyás színezőkkel, kirakókkal, krumpli- és ujjnyomdával, kivágós és mozgatható figurákkal várják az óvodás korúakat.

A gödöllői Szent István Egyetem „A kézzel fogható innováció” elnevezésű programján az érdeklődők megismerkedhetnek az MY-X kutatócsoport informatikai fejlesztéseivel, a SeaLog szoftverrel és fejlesztőcsapatával, hazai és nemzetközi céginformációs rendszerekkel, valamint az innovatív szemléletmóddal. A részletes program az egyetem honlapján, Facebook oldalán és a Kutatók Éjszakája webes felületén is elérhető.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem „Bízol a megérzéseidben? Tedd próbára az intuíciódat!” című eseményén a látogatók letesztelhetik milyen jók a döntési megérzéseik és hallhatnak arról, hogyan lehet tökéletesíteni azokat.

A Debreceni Egyetem különlegességgel várja az odalátogatókat: egy 52 lapos francia kártyából a közönség választ 5 lapot, melyekből egyet megpróbálnak meghatározni. A kísérlet kapcsán arra keresik a választ: valóban trükkről van szó, vagy a matematika mindig garantáltan megadja a választ.

Az Ericsson Magyarország jóvoltából pedig egy rendhagyó fizikaórára is beülhetnek az érdeklődők olyan sztárok társaságában, mint Szinetár Dóra, Hien, Kovács „Koko” István és a friss világbajnok vízilabdás, Szívós Márton. Az Ericsson-díjas tanárok az osztálytermekben ritkán látott kísérleteket mutatnak be a sztárok aktív részvételével az Ericsson kutatóközpontjában, amely minden évben csak ezen a napon nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Kutatók Éjszakája idei újdonsága, hogy – gondolván a legfiatalabbakra – szeptember 27-én az éjszaka már délután elkezdődik: este 7 óráig a programokat elsősorban a 18 éven aluliak számára szervezik.

A rendezvénysorozat legfőbb célja olyan kedvező benyomást nyújtani a fiataloknak a magyarországi kutatásfejlesztési folyamatról és a különböző intézményekről, hogy minél többen válasszák a kutatói hivatást – fogalmazott Tímár József, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese a programokat beharangozó szeptember 24-ei budapesti sajtótájékoztatón.

A Kutatók Éjszakája egynapos fesztivált 2005-ben rendezték meg először Európa-szerte: 29 országban több mint 300 városban várják a tudomány szerelmeseit, akik bepillanthatnak a tudomány misztikus világába. Magyarországon a program indulása óta, vagyis az elmúlt nyolc évben a rendezvénysorozat fő szervezője a Tempus Közalapítvány.

A rendezvény sikerességét mutatja, hogy a tavalyi Kutatók Éjszakája programjain 75 ezer látogató vett részt, és több mint 12 000-en követik a Kutatók Éjszakája híreit a Facebookon, az esemény honlapját pedig 260 ezer látogató kereste fel az év során.

A Tempus Közalapítvány felmérései szerint a tavalyi év legnépszerűbb programjai közé tartozott az ELTE Vulkán napja, a Semmelweis Egyetem Dr. Csont elnevezésű programja, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem növénykórtan laborja. Vidéken rendkívül a győri, a pécsi, a szegedi, a debreceni, a miskolci, a soproni, a martonvásári és a szarvasi programokra voltak leginkább kíváncsiak.

{module Forrás: edupress}