Az Oktatási Hivatal (OH) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportja (ELTE PPK ITOK) közös vizsgálatot folytat a pedagógusok és a diákok körében 2013 őszétől.

A felmérés célja, hogy átfogó képet kapjanak az érintettek digitális állampolgársággal kapcsolatos ismereteiről, és célzott fejlesztési terveket dolgozhassanak ki számukra – olvasható az oktatas.hu oldalon.

 

A digitális állampolgárság kompetenciarendszere hazánkban újszerű kezdeményezés, de nemzetközi viszonylatban oktatók és kutatók már évek óta foglalkoznak ezzel a területtel. Többek között annak érdekében, hogy a pedagógusok szakmai tevékenységét a 21. században megjelenő igényekhez igazítva tegyék eredményesebbé és hatékonyabbá, a vizsgálatok eredményeire alapozva.

A kutatáshoz kapcsolódó országos, nagymintás empirikus kérdőívet első körben 2013. szeptember 17-től tölthetik ki a pedagógusok és a tanulók. A válaszadás önkéntes alapon, a kitöltők anonimitásának megőrzése mellett zajlik, a beérkező válaszokat az Oktatási Hivatal illetékes munkatársain és a kutatócsoport tagjain kívül mások nem érik el. A kérdőív a Digitális Állampolgárság kutatás honlapján érhető el.

A kutatócsoport digitális állampolgársággal kapcsolatos kutatási tevékenységéhez kapcsolódó nyilvános információk, publikációk, a területhez kapcsolódó rendezvények időpontjai elérhetőek a kutatócsoport honlapján, ahogyan novembertől ugyanitt található majd az országos vizsgálat eredményeinek összefoglalása is.

A kérdőívvel kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket a digitalisallampolgarsag@gmail.com címre várják a kutatók.
További részletek az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

{module Forrás: edupress}