A hazai szakemberek és a munkáltatók arra próbálják felhívni a fiatalok figyelmét, hogy már tanulmányi idejük alatt érdemes szakmai gyakorlatra szert tenni, a munkatapasztalattal rendelkező frissdiplomásokat ugyanis előnyben részesítik a munkavállalásnál.

A szeptember 26-án startolt kétnapos HVG Állásbörzén 150 kiállító ötezernél is több képzési és állásajánlattal, karrierépítést támogató előadásokkal, személyes tanácsadásokkal, valamint próbainterjú és próbanyelvvizsga lehetőségével várja a látogatókat.

 

Annak ellenére, hogy a diplomások száma egyre növekszik, a fiatalok foglalkoztatási mutatójában ez a hatás még alig érzékelhető; az elmúlt évtizedben a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája szinte folyamatosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint külföldön is hasonló a helyzet, az Unióban ugyanis 23 százalékos a 25 éven aluliak munkanélküliségi mutatója. A hvg.hu-nak a humánerőforrás-szolgáltató szektor szakértőjeként a HVG Állásbörze főszervezője, Hajdú Csongor elmondta, hogy a vállalatok legtöbbször azokat a pályakezdőket részesítik előnyben, akik már tanulmányi idejük alatt szakmai gyakorlatra tettek szert – még akkor is, ha ez a munkatapasztalat csupán néhány hónapos volt. A cégek ugyanis általában olyan munkavállalókat szeretnének alkalmazni, akiknek nem jelentenek gondot a munkával járó kötöttségek, sem pedig a határidők, ugyanakkor már van némi fogalmuk a csapatmunkáról, és felelősséget tudnak vállalni a rájuk bízott feladatokért, nem mellékesen pedig reálisabb a bérigényük is – emelte ki a szakember.

Ezt szem előtt tartva az Audi Hungaria Motor Kft. gyakornoki programjával már a hallgatókat is meg szeretnék szólítani. Az utánpótlás kinevelése érdekében a vállalat évente több mint 350 hallgatóval köt szakmai gyakorlatra vonatkozó szerződést, akik közül tavaly 108 fiatalt vettek fel főállású munkatársnak – erről Takács Udvari Csongor, az Audi személyügyi marketing szakembere beszélt az Edupressnek, aki egyúttal felhívta a figyelmet a pályakezdőknek szóló Audi International Trainee Programra is. „Ez által a fiatalok egy év alatt 4 szakterület különböző projektjeiben dolgoznak, első kézből ismerkedhetnek meg vállalatunk struktúrájával és folyamataival, egyedülálló kapcsolati hálót építhetnek ki; nemcsak szakmailag fejlődhetnek, de termelési tréningeken testközelből is megtapasztalhatják, hogyan készülnek prémium kategóriás termékeink, munkájukat pedig egy mentor is végigkíséri, aki a menedzsment köréből kerül ki” – magyarázta Takács Udvari Csongor. Az Audi Hungaria Motor Kft. csapata idén is már több mint ezer új munkatárssal bővült, így elérték a bűvös 10 ezres határt. Jelenleg is több mint ötven nyitott pozíciójuk van, így a vállalat vezetősége várja a műszaki, gazdasági, logisztikai, vagy akár IT végzettséggel és német nyelvtudással rendelkezők jelentkezését.

A HVG tavalyi statisztikája szerint az üzleti képzésben részt vevő frissdiplomások közül a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (SZIE-GTK) végzettek kezdő fizetése a legmagasabb, az intézmény ugyanakkor bőven bocsájt ki a banki, közigazgatási és agrárszektor részére is magasan kvalifikált végzetteket – magyarázta az Edupressnek Káposzta József, a SZIE GTK dékánja. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetem legnagyobb karaként 9 alapszakkal, 12 mesterszakkal és 2 doktori képzéssel várják leendő hallgatóikat, akik számára az is vonzó lehet, hogy a kar több mint ezer vállalati partnerrel rendelkezik, akik szakmai gyakorlati helyeket biztosítanak a fiatalok részére. A dékán azt is kiemelte, hogy az alapszakosok esetében fontosnak tartja, hogy a 13 hetes gyakorlati idő alatt a fiatalok külföldi tapasztalatot szerezzenek, kapcsolatokat építsenek, illetve nyelvet gyakoroljanak. „Így tudják még inkább emelni a GTK-n megszerzett piacképes diploma értékét” – tette hozzá.

{module Forrás: edupress|none}