Ha felvettek a hőn áhított suliba, akkor az első öröm után rengeteg problémával is szembe találod magad. Hol fogsz lakni? Miből fogsz megélni? Mennyi pénzzel tudnak a szüleid támogatni? Az első és legfontosabb kérdés, hogy hol fogsz lakni.

Albérletet keress, vagy megpróbálkozz egy koliba bekerülni? A költségek mellett egy csomó dologgal számolnod kell még!

 

A kollégium előnyei és hátrányai

Ha a döntés pusztán pénz kérdése, akkor kapásból a koli mellett döntesz, hiszen átlagosan már havi 15 ezerből kijön a kollégiumi szoba. Itt nincs rezsiköltség sem és olcsó az internetdíj is. Amennyiben nem tudsz a tanulás mellett munkát vállalni, akkor a szüleidnek ez nagy segítség.

De van a mérlegnek egy másik oldala is. A koleszban vannak szabályok és súrlódások is! Sokan vagytok, és nem feltétlen választhatsz szobatársat sem. A körülményeket nem láthatod előre, nem tudhatod, hogy egy lepukkant helyre fogsz-e kerülni, vagy minden megfelel majd az igényeidnek. Tudsz-e csak a céljaidra figyelni, vagy könnyen elragad a bulizás?

Egy albérlet is lehet olcsó

Nem kell feltétlenül leharcolt környéket, lakást keresni. Ha többen összefogtok, közösen vesztek ki egy lakást, és egy szobában többen is laktok, akkor máris más az árfekvés. Kijöhetsz akár havi 20-30 ezerből is, attól függően, hajlandó vagy-e megosztani a szobádat mással. Arra is figyelj az ár mérlegelésénél, hogy a közösköltséget és az internetet is beleszámold az egy főre jutó lakbérbe, mert ez társasházonként sok ezer forint különbséget jelenthet havonta.

Az albérletbe közösen szedhetitek össze a lakótársakat, így nagy eséllyel kevesebb lesz a konfliktus. Még az elején érdemes itt is tisztázni a szabályokat, mert ha te például rendmániás vagy, de a lakótársadat nem zavarja a rendetlenség, akkor ez egy újabb vitaforrás lehet.

Az albi nagyobb szabadságot ad, mintha koleszba költöznél. Az idődet kizárólag te osztod be. Ha kellő hatékonysággal a neked is tetsző körülmények között tanulsz, akkor talán munkavállalásra is jut időd.

Akárhogy is döntesz, azt ne felejtsd el, hogy a tanulás miatt költözöl el otthonról. Alakíts ki olyan körülményeket már rögtön a suli elején, hogy meg tudj felelni a saját magad által felállított elvárásoknak. Ha nem jó döntést hozol, akkor pedig ismerd el azt időben. Még mindig jobb a költözködést választani, mint egy veszekedésekkel vagy kudarcokkal teli évet végig csinálni.