Sikeresen befejeződtek október 25-én a 2013. évi őszi érettségi írásbeli vizsgák. A tanév rendjében meghatározott 10 nap alatt 197 vizsgahelyszínen mintegy 19 600 fő tett írásbeli vizsgát – tájékoztatott az Oktatási Hivatal.

A jelentkezők – a megfelelő feltételek megléte esetén – ebben a vizsgaidőszakban utoljára élhetnek a 7 vizsgafajta mindegyikével, azaz a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. 2014-től az október-novemberi vizsgaidőszakban az előrehozott vizsga letételének lehetősége megszűnik.

 

Az őszi vizsgaidőszakban az előrehozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 11 300 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 49 százaléka. Jelentős még az úgynevezett „rendes” érettségi vizsgák száma, több mint háromezer (13 százalék). A letenni kívánt javító vizsgák aránya 22 százalék, míg a szintemelő vizsgáké több mint 8 százalék.

Az írásbeli vizsgák megszervezése során az Oktatási Hivatal (OH) munkatársai a vizsgázók számára 65 195 feladatlapot és CD-t csomagoltak be közel 6 190 biztonsági fóliatasakba, és juttattak el időben a helyszínekre. A csomagolás és a kiszállítás a több lépcsős ellenőrzési rendszer és az abban dolgozó hivatali munkatársak, szállítók, járási hivatalok és iskolaigazgatók pontos munkájának köszönhetően hibamentes volt.

Az írásbeli vizsgák feladatlapjai valamint a hozzájuk tartozó javítási-értékelési útmutatók az előzetes ütemezésnek megfelelően folyamatosan kerültek fel az OH honlapjára (www.oktatas.hu), így minden érdeklődő pontosan tájékozódhat a feladatokról és azok megoldásairól. Október 26-án 14 órától már mind a 296 vizsgaanyag (feladatlapok, javítási-értékelési útmutatók, egyéb elektronikus anyagok) megtekinthető a jelzett honlapon.

A vizsgadolgozatok kijavítása után a vizsgázók a vizsgaszervező iskolában megtekinthetik vizsgadolgozataikat és – amennyiben úgy találják, hogy az elbírálás nem a javítási-értékelési útmutató szerint történt – észrevételt tehetnek a javítással kapcsolatban. Az emelt szintű dolgozatok megtekintésének dátuma országosan egységes: november 4-e. A középszintű dolgozatok megtekintési ideje a vizsgaszervező iskola döntésétől függően, ettől eltérhet.

Azok a vizsgázók, akik közvetlenül a vizsgaszervező kormányhivatalok valamelyikénél jelentkeztek az érettségire, a vizsgabehívójukról illetve az OH honlapjáról tudhatják meg, hol tekinthetik meg a kijavított vizsgadolgozataikat. A megtekintés ideje számukra – a vizsga szintjétől függetlenül – szintén november 4-e.

Hamarosan kezdődnek az emelt szintű szóbeli vizsgák

Az érettségi vizsgák következő szakasza, az emelt szintű szóbeli vizsgák időszaka november 6. és 12. között lesz (3 931 szóbeli vizsga, 50 vizsgahelyszínen, 410 tantárgyi bizottság előtt).

Az érettségizők emelt szinten 42-féle vizsgatárgyat választottak, ezen tárgyak mindegyikéből van szóbeli vizsga is. Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei/fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. A szóbeli tételeket az OH készítteti el, és a KH-k közreműködésével juttatja el a három fős tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja a vizsgatárgy leírásában, jogszabályban rögzített szempontok alapján, egyéni értékelő lapon külön-külön értékeli, majd az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a vizsgázó teljesítményének minősítésére. A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden vizsgázóról, amelyet a vizsgaszervező KH megküld az illetékes érettségi vizsgabizottság részére.

Az emelt szintű szóbeliket követően, november 21-étől 29-éig kerül majd sor a középszintű szóbeli vizsgákra.

{module Forrás: edupress|none}