Egy hónap alatt csaknem tízezer középiskolás és egyetemista tette próbára az intelligenciáját az interneten a Nagy Diák IQ-teszt első fordulójában. A nagyszabású, országos verseny résztvevői között egyelőre jóval több a fiú, de november 10-ig még a lányok is összeszedhetik a bátorságukat.

A háromfordulós verseny döntőjében a legintelligensebb diákok értékes ajándékokat nyernek a Diákhitel Központ jóvoltából.

 

Magyarország első diák intelligenciaszint-mérése, a Nagy Diák IQ-teszt szeptember közepén indult el. A háromfordulós vetélkedő első része a www.nagydiakiqteszt.hu honlapon ingyenesen kitölthető, adaptív IQ-teszt, amit több éves fejlesztéssel a Mensa HungarIQa készített a Fáy András Alapítvány támogatásával. A teszt betanulhatatlan, személyre szabott, a korosztályban valós eredményt tud mutatni, és annyira különleges, hogy Magyarországon kívül csak Nagy-Britanniában létezik hasonló Európában. A tesztet bárki kitöltheti, de csak a 17-30 éves kor közöttiek számára ad pontos eredményt. A vetélkedőt ezen belül is a 17-24 éves kor közötti középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiataloknak hirdették meg.

A Nagy Diák IQ-teszt indulása óta eltelt egy hónap alatt az első, online fordulóban 9179-en próbálkoztak a kitöltéssel. Az eredmények alapján közülük 2230 fiatalnál mértek 125 feletti IQ-t, amivel a népesség csupán 5 százaléka dicsekedhet. Mivel közülük 510-en 24 évesnél idősebbek, ők nem vehetnek részt a további versenyben, vagyis a második fordulóba eddig 1720 fiatal jutott tovább. Érdekes, hogy október 21-ig az online tesztet sokkal több fiú töltötte ki, így a 125 feletti eredményt elérők között 817 lány és 1413 fiú szerepel. A lányok még összeszedhetik a bátorságukat, hiszen az interneten november 10-ig lehet kitölteni az IQ-tesztet.

A Nagy Diák IQ-teszt második fordulójába azok jutnak be, akiknél 125 feletti IQ-t mérnek. Ezek a fiatalok Budapesten ingyen tölthetik ki a Mensa hivatalos felvételi tesztjét. A december 5-i döntőbe pedig a minimum 130-as IQ-val rendelkezők kerülhetnek be. Itt egy különleges verseny során dől el, ki az a fiú és lány, akik a legintelligensebbek közül megnyerik a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy Apple iPad Minit. Az indulók között további értékes ajándékokat sorsol ki a vetélkedő lebonyolítója, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE), valamint a diák IQ-kutató, a Diákhitel.

Részletek:

www.nagydiakiqteszt.hu