A hazautazás és a tömegközlekedés diákigazolvánnyal is több ezer forintba kerül, nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a telekocsi-szolgáltatás. Mennyibe kerül? Megéri-e másokkal utazni?

A telekocsi lényege, hogy betársultok az egyedül autózók mellé, és megosztjátok a benzinköltséget: sokan a napi ingázást, egyetemistaként pedig a hazautazást is így oldják meg. Az interneten több telekocsi-szolgáltatót találtok, ezeken az oldalakon a sofőrök hirdetéseire jelentkezhettek – megadják, hogy mikor és hova utaznak, hány hely van az autóban, és mennyibe kerül a fuvar.

Ezek a legnépszerűbb telekocsi-szolgáltatók

A Zivi telekocsi-szolgáltató oldalát néztük meg először: két-háromezer forint közötti összeget kell fizetnetek, ha például hétvégén hazautaznátok Budapestről Nyíregyházára, ami gyorsvonattal is hasonló, 2400 forint körüli áron van. Ingázóként 150-300 forintból jön ki egy fuvar mondjuk Érdről vagy Dunakesziről Budapest XIII. kerületébe.

A felhasználók adatlapjai között is böngészhettek, így megnézhetitek, hogy szimpatikus-e a sofőr. Profilképet, életkort, esetleg pársoros bemutatkozást is találtok, és az autó adatai is megjelennek (például van-e rajta téligumi, vagy engedi-e a sofőr a dohányzást). Érdemes elolvasnotok a Zivi aranyszabályait is.

A legnépszerűbb telekocsis felület az Oszkár. Itt is megnéztük, mennyibe kerülne most pénteken Budapestről Nyíregyházára utazni, és hasonló árakkal találkoztunk, viszont sokkal több lehetőség van. Általában itt is profilképpel, elérhetőséggel szerepelnek a felhasználók, és az autójukról is megtudhatjátok a fontos információkat. Mobilalkalmazásuk is van, amellyel ugyanúgy kereshettek fuvart, mint az oldalon.

Egy harmadik oldal, ahol utastársakat és fuvart kereshettek, az Autosztunk.hu. Ez egy jóval kisebb közösség, így kevesebb fuvart fogtok találni – ennek ellenére érdemes itt is szétnézni, ha már megvan a konkrét úti cél. Mi például itt is találtunk Budapest-Pécs között rendszeresen utazó autóst, aki kétezer forintért, tehát a vonatjegynél valamivel olcsóbban vállalja a fuvart.

A telekocsival adott esetben még spórolni is tudtok, de az biztos, hogy ha az autózást jobban kedvelitek a vonat döcögésénél, és több lehetőségből szeretnétek válogatni, akkor érdemes körbenéznetek a telekocsis oldalakon.

Forrás: eduline.hu