Hová fordulhattok, ha honosíttatnátok külföldi bizonyítványotokat, vagy nyelvvizsga-problémátok van? Kitől kérhettek segítséget, ha rosszul számolták ki felvételi pontszámotokat? Összegyűjtöttük a legfontosabb címeket, telefonszámokat és oldalakat.

Felsőoktatási felvételi

Felvételi ügyekben az Educatio ügyfélszolgálatát kell keresnetek: itt kérhettek segítséget, ha például rosszul számolták ki a pontjaitokat. A legfontosabb tudnivalókat a 2014-es felvételiről itt találjátok.

Nyelvvizsga

A nyelvvizsgákkal és nyelvvizsgarendszerekkel kapcsolatos ügyekkel az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központját kell keresni: tőlük többek között azt is megtudhatjátok, mi a teendő, ha egynyelvű vizsgát tennétek kétnyelvűvé, vagy elveszett bizonyítványt pótolnátok.

Külöldi bizonyítvány

Az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjához kell fordulni, ha a külföldön szerzett, általános, közép- vagy felsőfokú bizonyítványt Magyarországon is elismertetnétek.

Jogsértések

Ha úgy érzitek, jogsérelem ért benneteket, az oktatási ombudsmanhoz fordulhattok.

Külföldi ösztöndíjak

Ha külföldön szeretnétek tanulni, számos külföldi ösztöndíj közül válogathattok: a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj, a németországi DAAD ösztöndíj, a bécsi Collegium Hungaricum ösztöndíja, a bajor ösztöndíj, valamint több nyári egyetem pályázatának kiírása és elbírálása is a Magyar Ösztöndíj Bizottság feladatkörébe tartozik.Az Erasmus+ ösztöndíjakért (a már jól ismert Erasmus, az Erasmus Mundus, a Comenius, a Leonardo is ebbe a körbe tartozik), valamint a CEEPUS (Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram) programért a Tempus Közalapítvány felel.

Diákigazolvány

Az igénylésért, az elveszett, vagy megrongált igazolványok pótlásáért az oktatási intézmények felelnek, de a diákigazolványokról általános információt az Educatiótól kérhettek.

Forrás: eduline.hu