Nem csak a gyorsételek és a hormonháztartás pubertáskori változása tehető felelőssé azért, hogy a tizenéves lányok között olyan nagy a túlsúlyosak aránya. Az elhízás okozói között az internet, a kevés alvás és az alkoholfogyasztás is megtalálható.

Ha saját bőröén nem is tapasztalta, bizonyára megfigyelte, hogy a pubertás időszakában – és az azt követő években is – a lányok közül nagyon sokan látványosan hízásnak indulnak. Az amerikai Catherine Berkey, a Harvard Egészségügyi Iskola egyik vezető tudósa által irányított kutatócsapat a tizenéves lányok drasztikus testsúlygyarapodásának lehetséges okait keresve megállapította, hogy az ebben az életkorban természetesnek vehető hormonszint-változás mellett a pihenés hiánya, az alkoholfogyasztás és az internetezéssel töltött idő jelentik a legnagyobb kockázatot a testsúly kialakulása szempontjából.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik A GUT-tanulmány (Growing Up Today – Felnőtté válás napjainkban) elkészítésébe több mint 5 ezer 14 és 21 év közötti amerikai lány kapcsolódott be. A kutatók a résztvevők mindennapjainak négy tényezőjét vették górcső alá: átlagosan mennyi időt töltenek alvással, mennyi időt szenteltek a világhálón való böngészésre (ebbe csak a privát szörfölés tartozott bele, tehát az iskolai házi dolgozatok elkészítésére szánt időmennyiség nem), és átlagosan milyen mértékben fogyasztottak alkoholt, illetve kávét.

Négyből három

A kutatás, amelyről a „Journal of Pediatrics” című gyermekgyógyászati szaklap is beszámolt oldalain, megállapította, hogy a négy vizsgált tényező közül három – az alvással és internetezéssel töltött idő, valamint az alkoholfogyasztás – erős befolyással bírt a részt vevő lányok testsúlyára.

A legtöbb súlyfelesleget azok a 18 év felettiek szedték magukra, akiknél ezek a tényezők halmozottan bukkantak fel: naponta hat óránál kevesebbet aludtak (mert több órát töltöttek a világhálón), és átlagosan több mint napi két alkoholtartalmú itallal „kínálták meg szervezetüket”. A kutatók szerint azonban a negyedik faktor – a kávéfogyasztás – nem játszott szerepet a súlyfelesleg kialakulása során.

Az orvosokból álló kutatócsapat azonban hangsúlyozza, hogy a tanulmány még abban az időszakban készült, amikor a kalóriában gazdag, instant kávék (2, vagy 3 az egyben, valamint ezek csokoládéval és karamellel megspékelt számtalan változatai) még nem voltak ennyire népszerűek.

Az fiatalkori elhízás elkerülésére Berkey nagyon egyszerű és velős tanácsot fogalmazott meg a mai tinédzsereknek: az éjszakába nyúló internetezés és alkoholmámoros bulik helyett inkább rendesen aludják ki magukat, hiszen az elhízás nem csak esztétikai következményekkel, hanem szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is járhat!

Forrás: webbeteg.hu