5100 álláshirdetést elemzett az Educatio Kht. és az Universitas Press
A munkaerőt kereső cégek közel kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat keres az álláshirdetésekben.

A meghirdetett pozíciók 61 százalékában feltétel a nyelvtudás, 59 százalékában pedig munkatapasztalatot várnak el a munkaadók – derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kutatásából, melyben 5100 álláshirdetést elemeztek.

 

A munkaerőt kereső cégek közel kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat keres az álláshirdetésekben. A meghirdetett pozíciók 61 százalékában feltétel a nyelvtudás, 59 százalékában pedig munkatapasztalatot várnak el a munkaadók – derül ki az Educatio Kht. és az Universitas Press Felsőoktatás-kutató Műhely kutatásából, melyben 5100 álláshirdetést elemeztek.

A műszaki és a gazdaságtudományi diplomások a legkeresettebbek az álláshirdetésekben, ugyanis az 5100 megvizsgált hirdetés 60 százaléka nekik szólt. 7-9 százalékos az orvos- és egészségtudományi, valamint a jogi-igazgatási, 4 százalék körüli az informatikai képzés részesedése. Csupán 1-2 százalék körüli a bölcsészeket, természet- és társadalomtudósokat, agrárszakembereket és pedagógusokat kereső hirdetések aránya.
A gazdasági diplomásoknak meghirdetett állásoknál a leggyakrabban beszerzőket, könyvelőket, tanácsadókat, kontrollereket, értékesítőket, logisztikusokat, pénzügyi-számviteli szakembereket, elemzőket, HR- és marketing-munkatársakat keresnek.

Tízből hat hirdetésben kérnek nyelvtudást
Az álláshirdetésekben megfogalmazott feltételek elemzése megerősítette azt a nézetet, hogy nyelvtudás nélkül nehéz elhelyezkedni. A hirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában két nyelv – legáltalánosabban tárgyalóképes – ismeretét várják el a pályázótól. Az elvárt nyelvek közül az angol szerepel első helyen (61 százalék), a második jócskán lemaradva a német (15 százalék), a többi nyelv elhanyagolható.

2-5 év közötti munkatapasztalatot kérnek
A másik tényező, ami nehézzé teheti a diplomások elhelyezkedését, az a munkatapasztalat hiánya. Az álláshirdetések 59 százalékában ugyanis valamilyen meglévő, szakterülethez kötődő – általában 2-5 év közötti – munkatapasztalatot kérnek a jelentkezőktől. Egyértelműnek tűnik, hogy a gyakorlattal rendelkező diplomások előnyt élveznek a munkakeresés során, a szakmai gyakorlattal nem rendelkező pályakezdők elhelyezkedési esélyei valamivel rosszabbak. Mindössze a hirdetők 2 százaléka jelezte, hogy kifejezetten pályakezdővel szeretné betölteni a meghirdetett állást.

Számítógépes ismeret is kell
A végzettség, a nyelvtudás és a munkatapasztalat mellett különféle egyéb készségeket, jártasságokat is elvárnak a munkaadók. Ezek közül is a leggyakoribb említés a számítástechnikai ismeret (1221 hirdetésben), az egyéb szakmai ismeret (822), a jogosítvány (533). A készségeken kívül a leggyakoribb elvárás az erkölcsi bizonyítvány (665) és a saját autó (457).
Vannak kevésbé konkrét feltételek is, amelyek többnyire személyes tulajdonságokra vonatkoznak. Ezek között a nyitottság, tolerancia, pontosság, lojalitás, a munkavégzéshez kapcsolódóan pedig a dinamizmus, a problémamegoldó készség, a motiváció a kommunikációs készség, az adminisztratív képesség, az íráskészség, a stressztűrés, a terhelhetőség szerepel az elvárások között.

A hirdetők közel fele budapesti
A kutatási adatokból kiderül, az álláspiac Budapest-központú, ugyanis a hirdetők több mint 40 százaléka fővárosi székhellyel rendelkezik. A községekben működő cégek jelentkezése nagyon alacsony, az 5 százalékot sem éri el. Ugyancsak feltűnően kevés, 3 százalék alatti a külföldi munkahelyet kínáló hirdetések aránya.

A kutatásban nyomtatott sajtótermékekben (Népszabadság, Közlönyök, HVG) és az interneten (jobmonitor.hu) megjelent összesen 5100 álláshirdetést vizsgáltak az Educatio Kht. elemzői.
A sajtóanyag alapját képező kutatás teljes anyaga megtalálható a Felvi.hu Felsőoktatási Műhely csatornájában: itt.
(www.edupress.hu)