Általános információk:

Szerző:Stendhal

A mű címe:Vörös és fekete

Műfaj:Regény

A mű keletkezése:

A mű legnagyobb része megtörtént eseten alapszik. 1827. december 28. és 31. között a Gazette des Tribunaux (Törvényszéki Hírlap) részletesen beszámolt egy Antoine Berthet nevű ember peréről. Berthet egy vidéki patkolókovács tehetséges fia volt. Papnak készült, de négyéves szemináriumi képzés után elhagyta az intézetet, s egy újgazdag nemesi családnál vállalt nevelői munkát. Nemsokára azonban udvarolni kezdett a ház asszonyának, Michoud-nénak. Mikor ez a férj tudomására jutott, elbocsátotta a fiút. Újabb kétévi szemináriumi tartózkodás után a Cordon-kastélyban vállalt nevelői munkát, de ehelyütt is túl bizalmas kapcsolatba került a ház kisasszonyával, ezért innen is távoznia kellett. Papi pályájának tönkretevőjét Michoud-néban látta, ezért vidékre utazott, s 1827. június 22-én a nagymise alatt az asszonyra lőtt. Michoud-né felépült, de Berthet-t elfogták, s emberölési kísérlet, valamint szentségtörés vádjával halálra ítélték. A kivégzésre 1828. február 23-án került sor Grenoble-ban, Stendhal szülővárosában.

Történet:

Első rész

Első fejezet – Egy kisváros

A történet Verriéres-ben, egy kitalált dél-franciországi kisvárosban kezdődik. Az író rövid bemutatásának köszönhetően megismerhetjük magát a települést és annak lakóit. Megtudhatjuk azt is, hogy de Rénalnak, aki már 15 éve a város polgármestere, korábban nem kis áldozatába került, hogy a helybeli ács, Sorel fűrészmalmát elköltöztesse saját háza kertjéből.

Második fejezet – Egy polgármester

Egy nap de Rénal feleségével és gyermekeivel sétált a saját maga készíttette sétányon. Egy darabig mindenféle dolgokról beszélgettek, majd a férfi kifejtette abbéli félelmét, hogy a két nappal ezelőtt itt járt párizsi követ, Appert rossz színben fogja feltüntetni a települést, s közreműködéséért ebben a pillanatban rendkívül haragudott az idős plébánosra, Chélan abbéra.

 

Bővebben…