Általános információk:

Szerző:Flaubert

A mű címe:Bovaryné

Műfaj:Regény

A történet Charles Bovary életének felvázolásával indul, aki nem túl okos, de anyja unszolására sikerült az orvosi egyetemen végeznie. Szakmájához persze nem nagyon ért, ártalmatlan gyógyszerek felírásánál nem is mert mást tenni a betegekkel. Anyja feleséget is szerez Charles-nak, egy ősöreg és ronda özvegyasszonyt, Héloise-t – ő lesz ez első Bovaryné. Charles és a vénasszony házassága elég komikus, mivel a feleség időről időre heves féltékenységi rohamokkal bombázza urát. Charles-nak csak annyi véleménye van az asszonyról, hogy rettentő hideg a lába.

 

Charles azonban hamarosan fellélegezhet, mert a Héloise meghal. A frissen megözvegyült doktor nem sokat teketóriázik, ki legyen az új asszony a háznál: fülig beleszeret egy betege lányába, Emmába. A tanyán élő lánynak minden vágya, hogy végre elkerüljön a háztól, valamint apja is szeretne minél hamarabb megszabadulni tőle – így a menyegzőt a lehető leghamarabb megtartják. Itt kezdődik az igazi történet: a címszereplőnk Emma.

Emma egy megátalkodott romantikus, aki a regények hősnőihez hasonló életet akar élni. Mindent elsöprő szerelemre vágyik, a házasságba is ennek reményében vág bele. Ehhez képest csalódik férjében, aki egyáltalán nem olyan, mint a képzeletében élő romantikus hősök. Hamar beleun a doktorné-életbe; főleg, mikor ellátogatnak egy bálba Vaubeyssard-ba. A mulatság alatt ráébred, hogy neki ez az élet kell, ahol mindenki drága és szép ruhákban tündököl hajnalig, ínyencségeket esznek, mindenki gazdag és szép. Persze, ez is csak álom marad a számára. Később kedven elfoglaltságává válik, hogy visszaemlékszik a bálra és megpróbálja felidézni minden percét. Charles főleg csak bosszantja őt, de az ostoba férj ezt észre sem veszi – rajongásig szereti Emmát, házasságukat tökéletesnek hiszi.

Bővebben…