A híres szerző, akitől biztos ismeritek A két Lottit, egy izgalmas történetet mesél el német kisdiákokról, akik egy osztályba járnak, együtt laknak az internátusban, harcolnak a reáliskolásokkal, színdarabot írnak és adnak elő, és közben megértik, mi az igazi barátság és szeretet.

Szereplők:
Kästner, az író; Kästnerné, Az író anyja; Jonny Trotz, A hajóskapitány; Martin; Matthias; Sebastian; Uli; Fridolin; Kreuzkamm; Kreuzkamm tanár úr; Egerland; Egerland anyja; A Nemdohányzó; Justus, Doktor Bökh; gimnazisták; tanárok; reáliskolások; utasok; állomásfőnök; ápolónő stb.

Helyszínek:
Berlin; Zugspitze lábánál; New York és Berlin közötti tengeri út; Kirchberg; Hermsdorf; Martinék otthona

A rövid tartalom:

Az előszó első része
Kästnerné pöröl fiával, aki évek óta halasztgatja megírni karácsonyi történetét. Elhatározza, hogy a nyár közepén elküldi egy olyan helyre a fiát, ahol hó van, amitől ihletet kaphat. Elutazik Felső-Bajorországba, ahol a Zugspitzén van hó nyáron is, és ott írja meg történetét.

Az előszó második része
Kellemesen tölti az idejét és mielőtt belekezd a történetbe, elmesél egy másikat egy kisfiúról, akinek amerikai anyukája és német apukája volt, akik sokat veszekedtek. Aztán egy nap anyja megszökött és apja nem akarta felnevelni a 4 éves fiút, feltette tehát egy hajóra, amely Németországba ment, rábízta a kapitányra azzal, hogy majd várják a nagyszülei a kis Jonny Trotzot. Természetesen senki nem volt a kikötőben, amikor megérkeztek, és a kapitány egy nővéréhez vitte a gyermeket, majd egy internátusba küldte. Miközben megmagyarázza, mi az az internátus, elmeséli, hogy miközben ír, nagyon szép táj és barátságos állatok veszik körül: Gottfried, a pillangó, Eduard, a tehén.
Jonny a János Zsigmond Gimnázium internátusába kerül, ami a karácsonyi történet helyszíne és ott nagyon sokat olvas és titokban történeteket ír.

Bővebben…

Forrás: sulinet.hu