Pár otthoni fortély elkészítésével megszabadulhatunk a gondok egy részétől.

Egyre fogy az idő, mindjárt itt a Karácsony, és a nagy rohanásban azt sem tudjuk, milyen tisztítószereket alkalmazzunk, hogy tökéletesen tisztává és ragyogóvá varázsoljuk otthonunkat.

Sokszor a megoldás közelebb van, mint gondolnánk… Pár otthoni recept elkészítésével megszabadulhatunk a gondok egy részétől:

Padló mosószer

Hozzávalók: 125 mg fehér borecet, 2 evőkanál mosogatószer, 10 liter meleg víz, 10 csepp levendulaolaj, 5 csepp narancs eszencia.

Elkészítési mód: beleöntjük a hozzávalókat egy vödörbe, vagy egy nagy edénybe és jól összekeverjük. Megmossuk a padlókat egy puha sörtéjű kefe segítségével, majd leöblítjük tiszta vízzel. Az ecet, az illatos olajok, és mosószer keveréke eltünteti a padlón található szennyeződést, és kellemes, édeskés illatot varázsol otthonunkba.

A padlószőnyeg (moketta) felfrissítéséhez:

Hozzávalók: 20 csepp levendulaolaj, 250 g szódabikarbonát.

Elkészítési mód: verjük fel egy villa segítségével a szódabikarbonátot és az illóolaj keverékét, majd kenjünk szét egy vékony réteget a padlószőnyegen. Hagyjuk hatni minimum két órát, majd használjunk pórszívót a réteg eltávolításához. A szódabikarbonát eltünteti a kellemetlen szagokat, a levendulaolaj pedig kellemes illattal látja el a szőnyeget.

Folttisztító szer a szőnyegekhez

Hozzávalók: egy kiskanál mosogatószer, 60 ml ecet, 250 ml meleg víz.

Elkészítési mód: az összetevőket jól összekeverjük egy permetező flakonban (például egy üres ablaktisztító flakon). Jól összerázzuk, majd rápermetezzük a foltra, és egy nedves szivaccsal gyengéden megdörzsöljük. Ez a módszer bármilyen típusú folt eltávolítására alkalmas.

Illatos porzsák a porszívóhoz

Ahhoz, hogy a porszívónk által kibocsátott kellemetlen szagokat semlegesítsük, mindössze annyi a teendőnk, hogy néhány csepp illóolajat teszünk a porzsákba a használat előtt.

Szelényi Anna

Forrás: www.szatmar.ro