Hamarosan mindenki megtudja, hogy sikerült-e bejutnia a kiszemelt felsőoktatási intézménybe. Sikertelenség esetén érdemes belevágni egy OKJ-s képzésbe. Rögtön a középiskola után több előnye is van.

Az első OKJ-s bizonyítvány megszerzése – iskolarendszeren belül – ingyenes azoknak, akik 1994. január 1-jén vagy az után születtek. Esti vagy levelezős képzés esetében azonban nincs korhatára a bizonyítvány megszerzésének. Diákigazolványt a nappali, esti és levelező tagozatos diákok is kaphatnak. A nappalisok emellett – saját jogon – családi pótlékra, árvaellátásra és egészségbiztosításra is jogosultak.

„A MUA Szakközépiskolánál is lassan betelnek a legnépszerűbb érettségi utáni szakokon (turisztikai és kereskedő-képzések) a korlátozott számban rendelkezésre álló helyek” – nyilatkozta a Metropolnak az intézmény igazgatóhelyettese, Török Edina. Az ugyancsak közkedvelt pénzügyi-számviteli ügyintéző és a művészeti (grafikus, kiadványszerkesztő) képzésekre azonban korlátlanul tudnak jelentkezőket fogadni.

Török Edina szerint növekszik a tanulószerződéssel rendelkező nappali tagozatos tanulók száma, azaz egyre többen töltik a gyakorlati órákat egy külső vállalkozásnál, intézménynél.

„Az elméleti képzést tőlünk kapják, a gyakorlati időt pedig – szerencsés esetben – a lehetséges munkáltatójuknál töltik el. Ez mindenkinek jó, mert munkatapasztalattal a bizonyítványuk is többet ér majd a munkaerőpiacon. Ráadásul még juttatást is kapnak a cégektől az ott gyakorlati képzésen részt vevő tanulók (havonta 10–20 ezer forint között)” – tette hozzá Török Edina.

Szaporodnak az iskolák

Hasonló helyzetről számolt be a SZÁMALK-Szalézi Szakközépiskola vezetője is. Sediviné Balassa Ildikó szerint a legpiacképesebb – informatikai szakmák (rendszergazda, szoftverfejlesztő, CAD-CAM) – őszi csoportjai már be is teltek, illetve az államilag finanszírozott 30 fő mellett már csak néhány önköltséges helyet tudnak biztosítani. Továbbra is van azonban hely az ősszel induló és kedvelt valamennyi művészeti, idegenvezetői, irodai asszisztensi és pedagógiai családsegítő képzéseiken.

A korlátozott és nem támogatott képzések mellett vannak szakmák – például a művészeti képzések –, ahol nem szabott létszámkorlátot a döntéshozó, így gomba módra megszaporodnak az ilyen képzéseket hirdető iskolák.

A diákok és a szülők elsősorban államilag finanszírozott képzést szeretnének választani, de nehezen tájékozódnak az új OKJ-képzésekről, azokról az iskolákról, melyek az általuk keresett képzést állami finanszírozással indítják. Legfőbb elvárásuk a korrekt információ, a megbízhatóság, a minőség.

 

Forrás:edupress.hu