Az ütemezés szerint halad a megújuló tankönyvek nyomdai előállítása, a kiszállítás pedig időben megkezdődik az iskolákhoz – közölte a Czunyiné dr. Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár július 29-én Debrecenben.

A megújuló tankönyvek a 2013/14-es évben megújuló szakiskolai közismereti képzés 9. évfolyama után – kiterjedő módon – első alkalommal a szeptemberben induló tanévben kerülnek az iskolákba. A fejlesztés 2014/2015-ben valósul meg teljeskörűen, a fejlesztést az Európai Unió 4,6 milliárd forinttal támogatja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a megújuló tankönyvek és taneszközök elkészítését az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) végezte.

 

A 2014/2015-ös tanévre 27 megújuló tankönyv nyomtatott és digitális változata valamint 21 db munkafüzet és 2 db szöveggyűjtemény, tehát összesen 50 könyv (62 kötet) jelenik meg a kerettantervekhez igazodva, felmenő rendszerben az általános iskolák 1., 2., 5., 6. és a középiskolák 9., 10. évfolyamai számára.
A tankönyvek mellett szakmai segítőrendszerek fejlesztése is zajlik: munkalapok, tanári kézikönyvek, mérőeszközök stb. készülnek a pedagógusok munkájának támogatása céljából.

A megújuló tankönyvek tankönyvvé nyilvánításával kapcsolatban meghatározó elvi újítás, amelyre korábban ekkora körben nem volt példa, hogy a majdani végső változatok elkészítése a pedagógusok, diákok és szülők véleményeinek érdemi és meghatározó figyelembevételével történik. Ezért nevezi a jogszabály ezt a könyvet kísérleti tankönyvnek. Az ilyen, kipróbáláson alapuló tankönyvfejlesztésre a piaci alapú tankönyvellátás korábban nem adott lehetőséget.

A megújuló tankönyvek iskolai környezetben zajló kipróbálási fázison mennek keresztül. Ebbe a munkába, az úgynevezett partneri programba önkéntesen 126 iskola és 966 pedagógus jelentkezett.

A megújuló tankönyvekből 1501 iskola 862 ezer példányt rendelt meg. Czunyiné Bertalan Judit az Alföldi Nyomda Zrt.-ben tett üzembejárás utáni sajtótájékoztatón elmondta, a nyomdából kikerülő tankönyvek órákon belül eljutnak a Könyvtárellátó raktáraiba, a tankönyvek terjesztése pedig az előre tervezett határidőben megkezdődhet.

A megújuló tankönyvek többségét önköltségi áron (kötetenként körülbelül 350-400 forint), a szakiskolai megújuló közismereti tankönyveket pedig térítésmentesen biztosítja az OFI a diákoknak. A megújuló tankönyvellátás már az idei évben több mint 1,5 milliárd forint megtakarítást eredményezett, melyből félmilliárd forint a családok pénztárcájában maradt (olcsóbbak lesznek a könyvek), 1 milliárd forinttal pedig a költségvetés kiadásai csökkennek.

György Géza, a társaság vezérigazgatója közölte: az Alföldi Nyomda az elmúlt nyolc-tíz hétben több mint négymillió darab, száz kamionnyi mennyiségű tankönyvet állított elő. Ennek a negyedét az OFI által megrendelt megújuló tankönyvek gyártása tette ki – fűzte hozzá a vezérigazgató.
(Forrás: Edupress, MTI)
(www.edupress.hu)