Újabb harmincezer pedagógus léphet magasabb szakmai besorolásba 2015-ben. A minősítésben részt vevőknek november végéig kell összeállítaniuk portfóliójukat.

A jövő évben esedékes minősítési eljárások részeként azok a pályakezdőknek, akik 2013. szeptember 1-je és 2014. január 1-je között Gyakornok besorolásban dolgozni kezdtek, kötelező a minősítés, mivel a kétéves gyakornoki idő lejártának hónapjában részt kell venniük a minősítővizsgán. A „megfelelt” minősítést szerző gyakornokok 2016. január 1-jétől kerülnek át a Pedagógus I. fokozatba.

Azok a Pedagógus I. fokozatban dolgozók, akik pedagógus-szakvizsgával és legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkeznek, illetve akiknek szakvizsgájuk nincs, de legalább harminc év szakmai gyakorlat áll a hátuk mögött, szintén részt vehetne a minősítésekben. Ők szintén 2016. január 1-jétől kerülnek átsorolásba a Pedagógus II. fokozatba, amennyiben megfelelnek a minősítésen.

Az Oktatási Hivatal útmutatója alapján a portfólió kényelmes összeállításához akár több hónapnyi munka szükséges, így nem art azt korán elkezdeni a minősítésre készülőknek. A már meglévő dokumentumokat beszkennelve lehet feltölteni az OH online felületén saját e-munkaportfóliójukba. A dokumentumokból különböző szempontoknak megfelelve választhatják ki maguk a legmegfelelőbbeket, hogy minél meggyőzőbb és kiegyensúlyozottabb képet adjon a munkájukról. Ezután következik a reflexiók elkészítése. A pedagógusnak végül további dokumentumokat kell mellékelnie, így például eredetiségnyilatkozatoz, szakmai önéletrajzoz, illetve egy, az intézményi környezetet bemutató írást.

 

 

Forrás: edupress.hu