Az ütemtervnek megfelelően, naponta átlagosan háromszáz iskolába jutnak el a csomagok a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) közlése szerint. Augusztus 14-ig már az oktatási intézmények mintegy 35 százalékába megérkeztek a kiadványok.

A fizetési határidő 15-én, pénteken jár le, de a tankönyvek ellenértékét később is be lehet fizetni, csak ez esetben külön igazolni kell a befizetés tényét a könyvek átvételekor.

Csütörtökig az iskolák 35 százalékába jutottak el a tankönyvcsomagok, az ütemtervnek megfelelően – tájékoztatta a magyarhirlap.hu újságíróját a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello). A tankönyvek kiszállítását augusztus 6. óta folyamatosan végzi a társaság, naponta átlagosan mintegy háromszáz oktatási intézménybe juttatják el a csomagokat. A tankönyvek árát a tanulók lakcímére kipostázott díjbekérőn lehet befizetni, a fizetési határidő pedig pénteken jár le. Tegnapig az érintett szülőknek csak alig több mint a fele fizette be gyermeke tankönyvcsomagjának ellenértékét.

A Kello a pótvizsgázó diákok figyelmét külön felhívta, hogy csak a pótvizsgát követően fizessenek a tankönyvekért. Ha valaki esetleg nem kapott csekket, elsősorban az iskolánál kell érdeklődnie, hogy mi lehet ennek az oka, de a Kello Budapesten és a megyeszékhelyeken elérhető ügyfélszolgálati irodáiban is segítenek. Az úgynevezett Kello-pontok listája a Konyv.kello.hu/elerhetosegek oldalon található meg.

Ebben az évben a Kello a tankönyvszállítást országosan a Magyar Postára bízta. A tavalyi tapasztalatok után a határidőkön is „lazított” a társaság, mert korábban sok gond volt a csúszások miatt. Így az iskolák június 15. helyett június 30-ig adhatták le rendeléseiket, a kiadók pedig július 15. helyett július 31-ig szállíthatták be könyveiket a Kello raktáraiba, ám, mint az előb¬biekben írtuk, így is voltak problémák. A pótrendeléseket az iskolák augusztus 21-től szeptember 5-ig jelezhetik, a visszárut pedig szeptember 6-15. között lehet jelenteni.

A köznevelési államtitkárság korábbi közlése szerint a tankönyvcsomagok ára átlagosan tizenegyezer forint körül alakul, de ebben a tanévben már az általános iskolák első és második osztályosai számára is ingyenesek a könyvek. A tankönyvjegyzéken 4280 tankönyv szerepel. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kísérleti tankönyveit mintegy ezerötszáz iskolában próbálják ki.

 

Forrás:edupress.hu