Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el – hívja fel a figyelmet a Nyelvtudásért Egyesület.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a világszerte népszerű Duolingo nyelvoktató program új szolgáltatást indított: online megszerezhető nyelvvizsgát kínál.

A Nyelvtudásért Egyesület emlékeztet arra, hogy a hazai felsőoktatási intézmények a felvételihez és diplomához kizárólag az államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat veszik figyelembe. A Duolingo okostelefonos tesztje sem Magyarországon, sem külföldön nem rendelkezik semmilyen formális elismeréssel, ezért nem alkalmas a továbbtanuláshoz sokak számára szükséges nyelvvizsga megszerzésére, sem idehaza, sem külföldön – olvasható a közleményükben.

A Nyelvtudásért Egyesület szakemberei a Duolingo mobilapplikációjának kipróbálása után arra a következtetésre jutottak, hogy a 20 perc alatt elvégezhető okostelefonos teszt
semmikképpen nem biztosítja a nyelvi készségek megbízható, hatékony ellenőrzését. Míg egy hazai, vagy nemzetközi fejlesztésű, valódi vizsgán az írás- és beszédkészséget, azaz az idegen nyelv produktív használatát számos, valós szituációt tükröző feladat értékeli, addig a Duolingo mobilalkalmazása egyszerű tőmondatok mikrofonba olvasását adja „szóbeli”
feladatként, írni pedig a teszt kitöltőjének az egész „vizsga” alatt egyetlen mondatot sem kell – írják.

 

Forrás:eduline.hu