Még néhány nap, és nyilvánosságra hozzák az idei pótfelvételi ponthatárait. Kik azok, akik biztosan nem kerülnek be egyetemre, főiskolára?

 

Akik rossz tárgyakból érettségiztek

Hiába van elég pontotok, ha nem érettségiztetek közép- vagy emelt szinten abból a két tantárgyból, amely a kiválasztott szakon kötelező vagy kötelezően választható. Ha egy szakon követelmény például az emelt szintű érettségi matekból, de ti csak középszinten érettségiztetek, esélyetek sincs arra, hogy bekerüljetek.

Nem sikerült az alkalmassági vizsga

Több tucat olyan képzés van, ahol gyakorlati vagy alkalmassági vizsgát tartanak. Ha ezen nem mentek át, elbúcsúzhattok a kiválasztott szaktól.

260-nál kevesebb pontot szereztek

Akkor is lemaradtok a pótfelvételiről, ha alap- vagy osztatlan szakra jelentkeztetek, de 260 pontnál kevesebbet szereztetek. Felsőoktatási szakképzéseken a minimumponthatár 220, mesterszakokon 50 pont. Fontos: az alap- és osztatlan szakokon, valamint a felsőoktatási szakképzéseken az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más címen adható többletpontok nélkül kell elérni a 220-as, illetve a 260-as határt.

Nem éritek el a júliusi ponthatárt

A pótfelvételi ponthatárai nem lehetnek alacsonyabbak a július 24-én meghatározott ponthatárnál (ezek listáját itt találjátok). Fontos: ha önköltséges, esti tagozatra jelentkeztek, akkor az adott szak önköltséges, esti tagozatának júliusi ponthatárát nézzétek meg, ne az államilag finanszírozott forma ponthatárát.

 

forrás:eduline.hu