Az aces, a Közép-Európai Iskolák Akadémiája (Academy of Central European Schools), pályázatot hirdet határokon átívelő iskolai projektekre és iskolák közötti együttműködésekre “Szolidaritás: Tesszük, merjük, megosztjuk!”

Ez a mottója az idei év határokon átívelő pályázati kiírásnak, melyet nyolcadszorra hirdeti meg az aces, a Közép-Európai iskolák akadémiája. A pályázat iskolai tanárok és tanulók számára szól, célja, hogy a résztvevők nemzetközi partnerekkel közösen egy projektet hozzanak létre. A pályázatokat január 15-étől április 15-éig várják. A legjobb ötletekkel versenyző iskolák támogatásban részesülnek.

 

 

Aces – Közép-Európai iskolák akadémiája

Az aces iskolai hálózatot, melynek tizenöt ország a tagja, az ERSTE Alapítvány hozta létre 2006-ban. A kezdeményezés a szlovák VČELÍ DOM-mal együttműködve, az osztrák non profit szervezet, az Interkulturelles Zentrum koordinálása alatt működik, és minden résztvevő országban a helyi oktatási és kulturális minisztérium támogatja. Az aces hálózat a közép- és délkelet-európai régióra terjed ki, és célja, hogy lehetővé tegye és erősítse a fiatalok között az interkulturális párbeszédet és az együttműködést, valamint létrehozzon egy hálózatot, mely segíti a tudásmegosztást, a közös tanulást és a fejlődést. Eddig 25 000 diák és 3600 tanár vett részt az aces programban. Magyarország 2006 óta tagja az aces hálózatnak, és eddig több mint negyven iskolával vett részt a programban.

A 2013-as pályázati évben a leginnovatívabbnak ítélt projektek egyike lett a magyar baktalórántházai Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium „Media Hypnoses” elnevezésű projektje. A magyar iskola egy koszovói és egy montenegrói iskolával közösen dolgozott a pályázaton. A döntés indoklásaként a zsűri a csapat lelkesedését, a kiemelkedő prezentációt és a három iskola közötti kiváló együttműködést emelte ki.

„Nagyszerű élmény volt az elmúlt év, a diákok és mi is rengeteget tanultunk a projekt során. Reméljük, hogy a magyar győzelem minél több iskolát buzdít majd arra, hogy ezen a pályázaton elinduljon” – mondta el a baktalórántházai iskola képviselője.

A 2015-ös év témaköre: Szolidaritás

Minden ember egyenlő, de nem mindenki indul egyenlő esélyekkel. Sajnos ilyen-olyan okok miatt vannak hátrányos helyzetben élők: speciális szükségletűek, szegények, és olyanok, akik származásuk vagy más okok miatt kirekesztettek. Az aces egy olyan társadalomért dolgozik, amelynek tagjai törődnek egymással és nem csupán a saját jogaikért küzdenek, hanem felelősséget éreznek a közösség minden tagjáért. „Az aces a jogegyenlőséget és az egyenlő mértékű felelősségvállalást tűzte ki céljául. Mivel az aces egy nemzetközi hálózat, ezért arra ösztönzi a résztvevő tanárokat és tanulókat, hogy saját helyzetükön és életükön túl egy tágabb, nemzetközi látásmódot tegyenek magukévá. Más országokban élő emberekkel megismerkedni és barátkozni, hazánkat egy új megközelítésből szemlélni – ezek mind a kritikus gondolkodást, az empátiát és a szolidaritást fejlesztik, és nem utolsósorban pedig kellemes időtöltés” – mondta Robin Gosejohann, az ERSTE Alapítvány projekt menedzsere.

 

Egy pályázat – sok nyertes

2015. január 15-e és 2015. április 15-e között lehet más országok iskoláival közösen pályázni egy közös projekttel. A pályázatban 12 és 17 éves közötti tanulók vehetnek részt. A pályázás módjáról az alábbi internetes oldalon található eligazítás: http://www.aces.or.at/howtoapply.

A közös projektekhez az aces honlapján lehet partner iskolákat keresni (www.aces.or.at/partnerfinder). A legjobb ötleteket és a díjazottakat egy nemzetközi bizottság választja ki. A nyertesek támogatásban részesülnek, hogy a határokon átívelő projekteket megvalósíthassák. A kiválasztott projektek képviselői nemzetközi találkozókon ismerhetik meg a többi nyertest, melyek kiváló alkalmat teremtenek a nemzetközi tapasztalatcserére és a közös tanulásra is.

 

 

Részletek

A pályázat témaköre: Szolidaritás: Tesszük, merjük, megosztjuk!

Pályázat leadási határidő: 2015. április 15.

Partner országok: Albánia, Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Kosovo, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia

 

Kapcsolat:

Interkulturelles Zentrum

Rebecca Zeilinger

E-mail: rebecca.zeilinger@iz.or.at

Phone: +43/(0)1/586 75 44

További információk: http://www.aces.or.at

 

Média kapcsolattartás:

ERSTE Foundation, Communications

Andreea Gurău, Tel: + 43 (0) 50100-19614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

 

Eurolex Consulting

Gárdos Andrea, Tel: +36/70-938-6881, E-mail: andrea.gardos@eurolex.hu

 

Interkulturelles Zentrum, Communications

Barbara Hämmerle, Tel. +43 (0)1/586 75 44 -12, E-mail: barbara.haemmerle@iz.or.at

 

VČELÍ DOM

Svetlana Križanová, Tel. +421 (0)2 2086 2286, E-mail: svetlana.krizanova@vcelidom.sk

ERSTE Alapítvány

Az alapítványt 2003-ban hozták létre, az első ausztriai takarékpénztár „Erste Oesterreichische Spar-Kasse”, jogutódjaként. Az alapítvány osztalékjövedelmének egy részét Közép- és Délkelet-Európa társadalmainak fejlesztésére fordítja. Támogatja a társadalmi elkötelezettséget és a civil társadalom aktív szerepvállalását; célja, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz és terjessze az 1989 óta radikális változásokon átesett régió történelmét. Az Alapítvány fő tevékenységi területei: a társadalmi fejlesztés, a kultúra és Európa. További információ: www.erstestiftung.org

 

Interkulturelles Zentrum

Az Interkulturelles Zentrum (IZ) egy független, non-profit szervezet bécsi központtal. 1987 óta az IZ nemzetközi iskolai partner-programokat, ifjúsági programokat és interkulturális oktatási együttműködéseket támogat Ausztriában és külföldön egyaránt. Az Európa Tanács két alkalommal is kitüntette az Interkulturelles Zentrumot a „World Aware Award for Global Education” díjjal, először 2000-ben majd 2005-ben is. 2007-ben az Interkulturelles Zentrum az Európai Unió „Fiatalok akcióban” programjának Nemzeti Ügynöksége lett. További információ: www.iz.or.at

 

VČELÍ DOM

A VČELÍ DOM egy non-profit szervezet, amely ötleteket és kezdeményezéseket dolgoz ki, melyek segítségével a társadalmi szereplők megismerkedhetnek az új és egyesült Európa kihívásaival.  A szervezet aktív szerepet játszik a jelenlegi források kihasználásában és újak kiaknázásában, ezek felpezsdíthetik a kulturális és közösségi életet nem csak Szlovákiában, de a közép- és dél-európai régióban is. Nemzeti és nemzetközi kulturális és közösségi eseményeket, előadásokat, szemináriumokat és művészeti foglalkozásokat is szerveznek. A civil társadalom megerősítése az elsődleges célok között szerepel, emellett igen fontos az európai tudásanyag terjesztése és bővítése a régióban.

E-mail: danica.lacova@vcelidom.sk