A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) „Láss a mélyére!” – A kütyüink valódi ára címmel országos környezetvédelmi-globális nevelési vetélkedőt szervez középiskolás diákok számára.

 

 

 

 

A versenyre 2015. március 20-ig lehet jelentkezni. Az online fordulók során 3 fős csapatok vizsgálják majd a mindennapjaikban használt elektronikai eszközök mögötti globális, környezeti és társadalmi kérdéseket.

A fiatalok napi szinten használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek, pedig az ezekhez felhasznált ritka nyersanyagoknak jelentős globális-, környezeti- és társadalmi hatásai vannak ránk és a harmadik világra nézve.
„A kreatív feladatokon keresztül a fiatalok globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések mélyére áshatnak, miközben összefüggéseket keresnek, esettanulmányokat kutatnak és elemeznek, majd eredményeiket egyedi módon bemutatják az iskolának, környezetüknek” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.
Az országos vetélkedő 10 legeredményesebb csapata értékes és hasznos ajándékokat (terep-, túra- és kerékpáros felszerelések, öko-könyvek, kreatív környezettudatos játékok) nyer majd.

A 110 hazai környezet- és természetvédő szervezetet tömörítő Magyar Természetvédők Szövetsége 2008 óta szervezi partnereivel a sikeres Klímaőrjárat vetélkedősorozatot, amely játékos formában neveli az ifjabb generációt a környezettudatos életmód gyakorlati megvalósítására. A Láss a mélyére! vetélkedő a Klímaőrjárat hagyományaira épülő újszerű globális nevelési vetélkedő.
A vetélkedőről bővebben itt olvashat: A Magyar Természetvédők Szövetsége (L)ÁSS A MÉLYÉRE! – A KÜTYÜINK VALÓDI ÁRA címmel országos 3 fordulós online vetélkedőt hirdet 14-19 éves diákok számára. A vetélkedő 2015. március 23-tól 2015. június 5-ig tart. Jelentkezés feltételeiről a részletek itt olvashatók!

A vetélkedő témája
A fiatalok napi szinten használnak elektronikai eszközöket, amelyek hátteréről azonban kevés információval rendelkeznek. Ugyanakkor az ezekhez felhasznált ritka nyersanyagoknak ­jelentős globális, környezeti és társadalmi hatásai vannak ránk és a harmadik világra nézve is. A 3 fős diákcsapatok a Klímaőrjárat hagyományaira épülő változatos, kreatív infografikás feladatokon keresztül – összefüggéseket keresve, esettanulmányokat kutatva és elemezve, majd eredményeiket egyedi módon bemutatva az iskolának – a globális fenntarthatósági dilemmák és kérdések mélyére áshatnak. A vetélkedő sikeres végrehajtását a diákoknak és tanáraiknak szóló online háttéranyagok segítik majd, melyek a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles oldalról letölthetők lesznek.

Jelentkezés feltételei, regisztráció
A vetélkedőre 14-19 éves diákok jelentkezését várjuk az ország egész területéről. A jelentkezéseket 3 fős diákcsapatokban várjuk, iskolánként tetszőleges számú csapattal.

Jelentkezési határidő: 2015. március 20!
A sikeres regisztráció feltétele a http://tinyurl.com/m26jdj5 linken megadott jelentkezési lap hiánytalan kitöltése. A jelentkezés elfogadásáról minden csapatnak megerősítést küldünk. Az első forduló anyagát a sikeres regisztrációt követően, a jelentkezési határidő letelte után kapják meg a csapatok.

A vetélkedőn való részvétel térítésmentes.

A vetélkedő menete
A vetélkedő három fordulóból áll; az egyes fordulók feladatlapjait, anyagait a csapatok elektronikus úton kapják meg. A fordulók megoldásait elektronikusan várjuk vissza a lassamelyere(kukac)mtvsz.hu email címre. A beérkezett anyagokról a jelentkezéskor megadott csapat email címre küldünk visszajelzést. A fordulók feladatlapjai 2015. március 23-tól letölthetőek lesznek a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról!

A vetélkedő várható ütemezése

2015. március 20. – Jelentkezés határideje a http://tinyurl.com/m26jdj5 linken

2015. március 23. – Az első forduló anyagának kiküldése az iskolák felé

2015. április 15. – Az első forduló beérkezési határideje/ A második forduló kiküldése az iskolák felé

2015. május 7. – A második forduló beérkezési határideje/ A harmadik forduló kiküldése az iskolák felé

2015. május 29. – A harmadik forduló beérkezési határideje

2015. június 5. – Eredmények kihirdetése

Értékelés, jutalom

Az értékelést a Magyar Természetvédők Szövetsége környezeti nevelői végzik a fordulók után. A részeredményeket és az összesített eredményt egy alkalommal, a 2015. június 5-i Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódóan hirdetjük ki. A 3 forduló összesített pontjai alapján a legjobb eredményt elért 10 csapat értékes ajándékcsomagot nyer (környezettudatos termékek és kiadványok), az első 3 helyezettet ezen felül felejthetetlen élménycsomaggal jutalmazzuk. Minden résztvevő csapat oklevelet kap. A vetélkedő eredményét, valamint a csapatok által készített legjobb bemutató anyagokat az MTVSZ online felületein is közzétesszük, országosan népszerűsítjük.

A vetélkedő valamennyi anyaga március 23-tól letölthető lesz a http://www.mtvsz.hu/kornyezeti_neveles aloldalról. Bővebb információ Kis Klára programfelelőstől a lassamelyere(kukac)mtvsz.hu email címen vagy telefonon a Magyar Természetvédők Szövetsége 1/216-7297-es irodai számán kérhető.

A vetélkedőhöz jó munkát és sok sikert kívánunk!

További információ:
Botár Alexa, éghajlat-energia programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, mobil: 70/340-8997
Ladányi-Benedikt Ildikó, kommunikációs munkatárs, Magyar Természetvédők Szövetsége, 70/391-4764
A vetélkedőt az Európai Unió EuropeAid programja támogatja.