Saját forrásaiból háromszorosára emeli a tankönyvfelelősök juttatását a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello), és ezentúl intézményenként állítják össze a tankönyvcsomagokat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön egy írásbeli kérdésre válaszul.

Rétvári Bence az LMP-s Ikotity István iskolai tankönyvrendelés változásait firtató írásbeli kérdésére az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: a logisztikai tapasztalatokról a Kello sok visszajelzést kapott, ezekre építve meghatározó cél a logisztikai feladatok egyszerűsítése, gyorsítása, továbbá a 2014-ben arányait tekintve minimálisra csökkent reklamációk további csökkentése.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal, a Nemzeti Pedagógus Karral és a Tankönyvfelelősök Baráti Körével folytatott konzultációk alapján született meg a 2015/2016-os tanévre vonatkozóan az a döntés, hogy a Kello az iskolák által leadott rendelések alapján intézményenként állítja össze a tankönyvcsomagokat. A cél a pontos csomagolás elősegítése, takarékos és környezetbarát feladatellátás, valamint a tankönyvi rendelések és visszáruzás rugalmas kezelése volt – mutatott rá Rétvári Bence. Az iskolai tankönyvfelelősöknek a korábbinál több pénz jár majd, a Kello saját forrásaiból megháromszorozza az érintettek díjazását, vagyis mostantól diákonként 300 forint + áfa összeget fizet a Kello a fenntartónak.

A Kello kiadásaira, létszámára vonatkozó kérdéseivel kapcsolatban a parlamenti államtitkár arról tájékoztatott, hogy a Kello nem költségvetési szervként, hanem gazdasági társaságként működik, a tankönyvellátást nem közvetlenül költségvetési forrásból biztosítja. A Kellónak a diákszintű csomagolás miatt idénymunkára kellett alkalmaznia a többletmunkaerőt – jelezte, hozzátéve: az állandó dolgozói létszámot a változtatás nem érinti.

A Kellónak nem csak a tankönyvellátással kapcsolatban vannak logisztikai feladatai, így természetesen az idén is alkalmaz diákmunkásokat szükség szerinti létszámban, ellenben közfoglalkoztatottak bevonását a Kello nem tervezi – jelezte a parlamenti államtitkár.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20150423_Haromszorosara_emelik_a_tankonyvfelelosok