Aki nem jut be, annak érdemes érettségivel megkezdhető OKJ-s képzést választania.

 

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így kiderül, hogy kik jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Miközben nagy a diploma megszerzéséért folyó küzdelem, a számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezek a képzések ugyanis a felsőoktatás jó alternatíváját jelentik, hiszen jól fizető szakmákat kínálnak, egy későbbi felvételi esetén pedig plusz pontokra váltható előnyt is jelentenek.

Az idei általános felsőoktatási felvételi során 105.616-an jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény képzésére. A jelentkezők 73 százaléka a nappali képzési rendet választotta első helyen, 87 százalékuk pedig ösztöndíjas helyre szeretne bekerülni. Miközben nagy a diplomaszerzési kényszer, egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezeken a tanfolyamokon ugyanis a munkaerőpiacon is keresett szakmákat lehet gyorsan, gyakorlatorientáltan elsajátítani. Ha pedig valaki később egy újabb felvételiben gondolkodik, akkor bizonyos OKJ-s képzések elvégzése többletpontokat is jelenhet számára.

A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból kiderül, hogy egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések az érettségizettek körében. 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka volt érettségivel rendelkező fiatal, és idén tovább növekedett azoknak az aránya, akik az érettségit követően valamilyen OKJ-s képzést választottak. Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója szerint ez nem véletlen, hiszen az OKJ-s képzések versenyképes alternatívát jelentenek a költséges, és hosszú évekig tartó főiskolai, egyetemi képzésekkel szemben. Gyakorlatorientáltságuknak köszönhetően pedig nemcsak az önállóságot fejlesztik, hanem gyors munkaerő-piaci elhelyezkedést is kínálnak. Különösen a gazdasági-pénzügyi képzések népszerűek, amelyek átlagon felüli fizetéssel rendelkező szakmákat adnak, és az egymásra épülő szakképesítések miatt vonzó karrierutat is jelentenek a fiatalok számára.

Azoknak, akik későbbi felsőoktatási tanulmányokban gondolkodnak, az is fontos szempont, hogy az OKJ-s képzés akár 24 többletpontot jelenthet a felsőoktatási felvételi során (a szakterület alapszakjára történő jelentkezés esetén). Ráadásul az OKJ-s képzés során nem fogynak a felsőoktatásban felhasználható állami ösztöndíjas szemeszterek.

Az OKJ-s képzésekre nem központilag, hanem a kiválasztott intézményben kell jelentkezni. A Perfekt képző központjaiban folyamatos a jelentkezési lehetőség, a szeptemberi képzésekre pedig érdemes már most beadni a jelentkezési lapot.