Egy élelmiszer akkor is tartalmazhat glutént, ha az alapanyagokban egyébként nincs. Hogyan?

Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer glutén tartalma – függetlenül attól, hogy az az összetevőkből, vagy keresztszennyeződésből származik – nem több mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.
Tészta, péksütemény, gabonapehely – ezekről a finomságokról kell lemondanunk akkor, hogyha lisztérzékenyek vagyunk…vagy mégsem?

Garantáltan gluténmentes:

Szerencsére ma már minden nagyobb bolt polcain egyre több gluténmentes élelmiszer jön szembe velünk, és számos alternatívát nyújtanak ezek az élelmiszerek, amelyekkel kiegyensúlyozott étrendet lehet követni. De mivel a cöliákia, vagy más néven lisztérzékenység, egy olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor- és bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel jár1, óvatosnak kell lennünk:

– Egy élelmiszer akkor is tartalmazhat glutént, ha az alapanyagokban egyébként nincs, viszont a közvetlen felhasználás vagy a gyártás során közvetetten érintkezhet más, glutén tartalmúélelmiszerekkel.

– Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer glutén tartalma -függetlenül attól, hogy az az összetevőkből, vagy keresztszennyeződésből származik – nemtöbb mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.

– A garantáltan gluténmentes termékek jelölésére világszerte elterjedt jelölés az áthúzottbúzakalász embléma. A védjegyoltalom alatt álló, egyedi azonosító számmal is ellátott logó csakis meghatározott szempontok betartása és tanúsítási folyamat után kerülhet rá acsomagolásra.

– Az új gluténmentes Nestlé Corn Flakes Honey&Nut előállítása során a Nestlé Gabonapelyhek csapata is így jár el, ezért az új ízben kapható reggelizőpehely csomagolásán is megtalálhatóez az egyedi embléma. Ugyanis a Nestlé szigorú szabályok mentén gondosan ellenőrzi atermékbe kerülő alapanyagokat, és garantálja, hogy a termék gluténtartalma nem éri el a 20mg / kg határértéket.

Helyettesítsük a gabonákat!

Egy átlagos étrend nagy valószínűséggel tartalmaz tésztát, kenyérféléket, reggeliző pelyheket, ezért ha nem szeretnénk eltérni a jól megszokott étrendünktől, alternatívák után kell néznünk! Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa szerint a gluténérzékenységben szenvedők kiválóan helyettesíthetik a búzaféléket rizzsel, burgonyával, kukoricával, szójával, kölessel, hajdinával, amaránttal, különféle maglisztekkel, nyers gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. „Mivel a cöliákiában szenvedő betegek találkozhatnak a tápanyagbeviteli hiány problémájával étkezéseik során, számukra kiemelten fontos figyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre” – tette hozzá a szakértő.

Laktató reggeli finoman

Azok számára, akik ízletes és megbízható gluténmentes termékeket keresnek, a NestléGabonapelyhek csapata egy korábbi újdánságát, a Gluténmentes Nestlé Corn Flakest mogyorós-mézes ízesítésben is elkészítette, hogy még szélesebb választási lehetőséget biztosítson a változatos gluténmentes értrend kialakítására. Egy adag (30 gramm) Nestlé Corn Flakes Honey&Nut 125 ml zsírszegény tejjel fogyasztva tartalmazza a napi ajánlott bevitel 45%-át B2 vitaminból, valamint 30%-át B6-vitaminból és folsavból.
Jó tudni!

Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer glutén tartalma – függetlenül attól, hogy az az összetevőkből, vagy keresztszennyeződésből származik – nem több mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.

„A gluténérzékenység kizárólag egy speciális, kiegyensúlyozott étrend betartásával kezelhető. Ezért is fontos, hogy minél több olyan élelmiszer legyen elérhető a boltok polcain, amelyek ízükben és tápértékükben is kiegyensúlyozott választási alternatívát kínálnak a lisztérzékenyeknek számára is” – mondja Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa, aki hozzátette, hogy a változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához.

Forrás: http://www.csaladilap.hu/cikkek/3500_mikor_tuntetheto_fel_egy_termeken__hogy_glutenmentes